Yvonne van Gennip voor de Olympic Oval in Calgary.
Volledig scherm
Yvonne van Gennip voor de Olympic Oval in Calgary. © ANP

De verjaardag van… Yvonne van Gennip: ‘Het leek net of die overwinningen voorbestemd waren’

In deze sportloze periode bellen we dagelijks met een jarige prominent uit de sportwereld. Door het coronavirus is het toch een heel andere verjaardag dan normaal. Vandaag: Yvonne van Gennip (56), voormalig schaatser met onder andere drie gouden medailles op de Olympische Spelen. Tegenwoordig is ze nog altijd teammanager bij schaatsploeg LIGA.

Van harte gefeliciteerd! Hoe heeft u het vandaag gevierd?
,,Ja dankjewel! Nou eigenlijk is het redelijk rustig geweest vandaag, behalve de vele berichtjes en telefoontjes. Via Facetime spreek je mensen en klets je gelijk een beetje bij, want sommige mensen heb je al een tijd niet meer gesproken. Maar we hebben een lekker taartje gegeten met een kopje koffie erbij en ik heb een cadeautje ontvangen. Normaal gesproken zouden we altijd lekker uit eten gaan, maar dat gaat vandaag jammer genoeg niet lukken. Dus hebben we zelf maar allemaal lekkere dingen in huis gehaald. Zodra het weer mag en kan doe ik het met vrienden en familie gewoon lekker over. Maar toch voel ik me wel jarig.”

U bent nog wel altijd actief in de schaatswereld. Hoe ervaart u dat?
,,Ja ik vind het super leuk om te doen. Je ademt topsport. Ik heb die dingen zelf ook meegemaakt. Het is fantastisch om van dichtbij te zien hoe dat de nieuwe generatie daarmee omgaat. En om daar je steentje aan bij te dragen. Ik voel mij in dat opzicht wel bevoorrecht. Dat ik daar nog een rol in kan spelen vind ik hartstikke leuk.

Wat vindt u het leukste om nu te doen?
,,Als je topsporter bent geweest dan weet je hoe dat het moet voelen om daar te staan. Ik ben sowieso een sportdier, kijk veel sport. Als teammanager ben je nog meer betrokken dan als je thuis voor de buis zit. Dingen als de voorbereiding vind ik gewoon mooi om te zien. Dat brengt je zelf weer een beetje terug in de tijd. En als je zoals ik nu een rol kan vervullen bij de nieuwe generatie, dan herbeleef je alles gewoon weer een beetje. Het is gewoon mooi om te zien. Alles wat je zelf hebt ervaren zie je nu terug bij anderen. En ook dat je toch een klein steentje bij kan dragen aan hopelijk een nieuwe topprestatie, daar geniet ik echt van.”

Quote

Op sommige momenten in je leven heb je opeens die flow, en dat was toen.

Yvonne van Gennip
Yvonne van Gennip in de tijd van de Olympische Winterspelen van Calgary.
Volledig scherm
Yvonne van Gennip in de tijd van de Olympische Winterspelen van Calgary. © ANP

U heeft meerdere medailles gewonnen. NK’s, EK’s, WK’s en ook gouden medailles op de Olympische Spelen. Als u er één zou moeten kiezen op welk u het meest trots bent, welke zou u dan kiezen?
,,De Olympische Spelen is natuurlijk het mooiste podium waar je kan staan. Dat zal bijna elke topsporter wel zeggen. Die magie die daar omheen hangt. Dat het maar één keer in de vier jaar is. Dat je met allerlei sporters samen bent op één plek. De hele wereld kijkt daar naar. En als ik dan zou moeten kiezen voor mijn allermooiste dan zou ik mijn eerste gouden medaille op de Spelen zeggen. De verrassing was daar het grootst. Ik zat er al wel tegenaan, maar om dan op zo’n moment goud te pakken, dat was het allermooiste. Vooral omdat de verwachting niet zo hoog was. Ik had veel blessures in het voortraject. Ik was allang blij dat ik daar was. En als je dan uiteindelijk bovenaan op dat podium mag staan, dat is helemaal super. Op sommige momenten in je leven heb je opeens die flow, en dat was toen. Dus als ik moet kiezen zou ik gaan voor de overwinning op de drie kilometer, mijn eerste gouden plak. Door die flow kon ik ook doorgaan en de 1500 en 5000 winnen. Mijn oom was toen ook net overleden, het leek wel of dat alles voorbestemt was.”

En als we kijken naar het heden, wie is op dit moment een schaatser waarvan we de komende jaren nog wel wat mogen verwachten?
,,Ja er zijn er wel een paar die er aan komen waar heel veel potentie in zit. Bij de dames denk je dan aan Jutta Leerdam en Femke Kok. En bij de heren heb je Patrick Roest. Die is ook nog gewoon erg jong, dat vergeten mensen nog wel is. Ik denk dat we daar nog lang van kunnen genieten. Als hij lering trekt uit de kleine foutjes die hij soms nog maakt, dan kan hij heel ver komen. Dat is gewoon een klasbak. Maar er komen er nog veel meer gelukkig, bij de KNSB is er een goed opleidingsmodel op het moment.”