Volledig scherm
Antoinette de Jong, © AP

De Jong stoot Sabliková van troon; drama voor De Vries

Voor het eerst in elf jaar heeft niet Martina Sabliková, maar Antoinette de Jong wereldbeker over de drie en vijf kilometer gewonnen. De Nederlandse won vandaag de 3000 meter (4.08.85) en stootte de Tsjechische daarmee van de troon.

Volledig scherm
Linda de Vries. © pro shots

Voor Linda de Vries eindigde haar carrière vanmiddag op treurige wijze. De Drentse (30) zou bij de wereldbekerfinale in Minsk haar laatste wedstrijd rijden, maar raakte bij de afsluitende training zwaar geblesseerd.

Bij een ‘glijdende start’ sneed ze met de punt van haar schaats haar achillespees helemaal door. Na onderzoek en hechting in het ziekenhuis, hoopt De Vries morgenochtend terug naar Nederland te vliegen om nog dezelfde avond geopereerd te worden.

De Vries reed dus geen 3 kilometer. Die werd gewonnen door De Jong, die daarmee ook het eindklassement op de afstand wist te winnen. Ivanie Blondin en Natalia Voronina stonden nog voor haar, maar zagen hun voorsprong verdampen.

Voor het eerst sinds het seizoen 2006/2007 was het daarmee niet Martina Sablikova die het gecombineerde wereldbekersklassement over 3 en 5 kilometer won. De Tsjechische, het hele seizoen al niet topfit en in bloedvorm, sloeg de wedstrijd in Minsk over.

Het is voor De Jong de eerste eindzege in de wereldbeker. Ze begon het seizoen sterk met winst in Heerenveen, won de afstand later ook op het olympisch kwalificatietoernooi, maar zag op de Olympische Spelen zowel Carlijn Achtereekte als Ireen Wüst voor zich eindigen. Op de WK allround, vorige week in het Amsterdamse Olympisch Stadion, viel De Jong ook tegen. Maar in Minsk had zij het laatste woord. De Jong won in 4.08,85, voor thuisrijdster Marina Zueva en Blondin.

Volledig scherm
Antoinette de Jong en Natalia Voronina. © AP
Volledig scherm
Antoinette de Jong wordt geflankeerd door Ivanie Blondin (links) Natalia Voronina. © AP
Volledig scherm
Antoinette de Jong. © AP