Volledig scherm
Deelnemers aan het Pre Academic Programme proberen zichzelf deze week alvast perfect voor te bereiden op hun nieuwe bestaan als eerstejaars-studenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. © Jan de Groen

Zomerse stoomcursus ‘studeren aan de EUR’ levert hoger tentamencijfer op

Je onzekerheid als nieuwbakken student aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) te lijf gaan met een deelname aan het Pre Academic Programme blijkt een prettig hoger cijfer op te leveren bij het aller-, allereerste universiteitstentamen dat deze jonge mensen over een aantal weken gaan afleggen. 

Gemiddeld scoren zij daarvoor 0,7 punt hoger dan de groep die zich niet aanmeldde voor deze zomerse stoomcursus die de overstap van de middelbare school naar universiteit poogt te vergemakkelijken. Een 6,4 versus een 5,7. Zo ontdekte de onderwijskundige Sanne van Herpen. Je kunt het als student maar vast in de pocket hebben na zo’n eerste tentamen.

Het positieve effect van een goede start loopt volgens Van Herpen door in het gemiddeld behaald cijfer in het hele eerste jaar. De studenten die in 2013 aan hun studie bij de Erasmus School of Law begonnen én mee hadden gedaan aan het Pre Academic Programme hadden namelijk gemiddeld een 6,4 voor hun tentamens gehaald. De groep die de stoomcursus aan zich voorbij had laten gaan schopte het tot een 6,1. Ook bleek de eerste groep kwalitatief beter contact te hebben met hun docenten en medestudenten.

220 eerstejaars

Motiverende gegevens dus voor de 220 eerstejaars die vandaag begonnen aan deze vierdaagse sessie. En waar bij de start van het Pre Academic Programme in 2013 alleen nog maar studenten van de Erasmus School of Law waren die mee konden doen, is er tegenwoordig ook plek voor studenten geneeskunde, gezondheidswetenschappen en ‘Liberal Arts and Sciences’.

Volgens Rowan Huijgen is het de bedoeling om verder te groeien. ,,Daarvoor lopen gesprekken met andere EUR-faculteiten. Overigens willen we niet meer studenten in één programma hebben, omdat we persoonlijke aandacht in het Pre Academic Programme heel belangrijk vinden.’’

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.