Vanaf het eind van de Middeleeuwen zien we de gedrukte gelukswensen steeds nadrukkelijker opduiken. De Nieuwjaarswens werd bovendien steeds vaker aangegrepen om voor armen en wezen geld op te halen.
Volledig scherm
PREMIUM
Vanaf het eind van de Middeleeuwen zien we de gedrukte gelukswensen steeds nadrukkelijker opduiken. De Nieuwjaarswens werd bovendien steeds vaker aangegrepen om voor armen en wezen geld op te halen. © Stadsarchief Rotterdam

Zo wensten Rotterdammers elkaar eeuwenlang een gelukkig Nieuwjaar (en nu soms nog steeds!)

‘Gelukkig Nieuwjaar’. Volgens goed gebruik wensen we elkaar weer massaal het allerbeste toe voor het komende jaar. Een traditie die ook in Rotterdam al vele eeuwen teruggaat. En een welkome fooi oplevert, zo leert een bezoekje aan het Stadsarchief.

  1. Het rauwe koekjesdeeg van Let's Dough It kun je wél veilig snoepen, in 125 verschillende smaken

    Het rauwe koekjes­deeg van Let's Dough It kun je wél veilig snoepen, in 125 verschil­len­de smaken

    Als Sylke Kempe koekjes ging bakken, at ze altijd het liefst het deeg rauw op. Ze besloot van deze ‘guilty pleasure’ haar baan te maken en ontwikkelde voor haar webwinkel Let's Dough It een recept zonder ei, waardoor het rauwe deeg veilig gesnoept kan worden. Inmiddels is haar kleine keuken in Rotterdam vervangen door een bedrijfsruimte van 300 vierkante meter en verkoopt ze ruim 125 verschillende smaken koekjesdeeg.