Volledig scherm
Je kunt op gewicht blijven door gezond te eten. © ANP XTRA

Zo leef je langer zonder ziek te worden, volgens onderzoek Erasmus MC

Een gezonde levensstijl heeft wel degelijk effect op hoe oud je zult worden. Uit een onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat mensen die op middelbare leeftijd niet roken, geen last hebben van een hoge bloeddruk en overgewicht, gemiddeld pas negen jaar later ziek worden. Ook leven ze zes jaar langer dan hun ongezonde leeftijdsgenoten. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens van ruim 9.000 deelnemers uit de Rotterdamse wijk Ommoord.  

Maar liefst negentig procent van de gezonde 45-plussers wordt later in zijn of haar leven ziek. Volgens hoogleraar Epidemiologie Arfan Ikram is duidelijk dat roken, een hoge bloeddruk en overgewicht een grote rol spelen in de ontwikkeling van verschillende ziekten zoals kanker en diabetes.  

Dementie

De onderzoekers zagen verder een daling van diabetes, longziekten en hartaandoeningen bij mensen die gezond leven. Wanneer hun leeftijd stijgt, neemt wel het risico op dementie toe. Verder valt op dat mannen eerder een hartziekte krijgen, terwijl vrouwen een hoger risico hebben op aandoeningen als dementie en parkinson. Hier is vooralsnog geen verklaring voor.

Een derde van de deelnemers werd ziek vóór zijn of haar 65ste. Van de meeste deelnemers die aan een enkele ziekten leden, kreeg een derde te maken met kanker. Een kwart van de deelnemers had een hartaandoening. 

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS Medicine. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!