Mensen ontmoeten elkaar bij het kampvuur. Er werden ook liedjes gezongen.
Volledig scherm
Mensen ontmoeten elkaar bij het kampvuur. Er werden ook liedjes gezongen. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Zingen en nieuwe mensen ontmoeten rond kampvuur: ‘Vuur brengt mensen bij elkaar’

Het Sidelingepark in Overschie is tien avonden lang het decor van een kampvuurfestival.  Vanavond werd het eerste vuur door organisator Kampvuur Rotterdam aangestoken. ,,Ons doel is om iedereen hun huis uit te krijgen en lekker buiten met elkaar te zijn’’, zegt Daphne Koenders (30), een van de initiatiefnemers van Kampvuur Rotterdam.

,,Als ik in vuur’’ zeg, zeggen jullie ‘en vlammen’’’, zegt dichter Jeroen Naaktgeboren. Hij opent met zijn gedicht het allereerste kampvuur in Overschie. ,,In vuur en vlammen, in vuur en vlammen’’, roepen een handjevol mensen, zittend op kleine boomstammen rondom de plek waar het vuur zo aan gaat. ,,Maar in een kring kan er altijd iemand bij’’, vervolgt Naaktgeboren. Dat is precies de boodschap van Kampvuur Rotterdam: iedereen is welkom. Mensen van verschillende leeftijden en achtergronden kunnen altijd aansluiten. ,,Zo leer je je buren bijvoorbeeld beter kennen en ontmoet je nieuwe mensen’’, zegt Koenders.

Lokale legendes

Sinds vanavond kunnen buurtbewoners van de wijk Overschie en omstreken tot en met 31 augustus iedere avond tussen 19.00 en 23.00 uur langskomen. Hier worden lokale legendes vertelt en is er volksmuziek uit alle windstreken. Speciale ‘sprokkelaars’ zijn in de weken voor het festival met bakfietsen langs de deuren in de buurt geweest om hout voor het vuur bij elkaar te sprokkelen. ,,Dat trok zoveel aandacht, mensen riepen ‘Ik heb nog wat hout gevonden’, toen ze ons zagen fietsen.’’ Overigens kunnen bezoekers die andere dagen komen ook hout meenemen, zolang het maar onbewerkt is.

Houtrook 

Op voorhand gaf de Partij voor de Dieren aan niet blij te zijn met de kampvuren in Overschie. Tegen het AD Rottedams Dagblad vertelde fractievoorzitter Ruud van der Velden dat het evenement ‘georganiseerde hinder door houtrook is, want kampvuren zorgen voor ernstige vervuiling van de lucht’. 

Wethouder Arno Bonte (duurzaamheid) voerde zelfs campagne om de overlast van houtstook in Rotterdam aan te pakken. ,,We zijn met de partij in gesprek geweest. We hebben gewoon een vergunning gekregen, dus er is geen probleem. Het is ook goed dat dit soort geluiden er zijn, we houden ons zelf ook bezig met duurzaamheid’’, zegt Koenders.

Bella Ciao

De bezoekers zijn er verder niet mee bezig. Naarmate de avond vordert druppelen er meer mensen binnen. Stefan Jacobs (60) komt met zijn gitaar binnen gelopen, gaat op een boomstammetje zitten en speelt het partizanenlied Bella Ciao, nu populair door de Spaanse Netflix-serie La Casa de Papel. Iedereen die om het vuur zit, zingt mee. ,,Dat ‘kleine’ kampvuur krijgt het voor elkaar iedereen te verbinden, het is zo sfeervol. Dat heeft het vroeger ook altijd gedaan.’’ Koenders hoopt dat het vuur de komende dagen nog meer bezoekers aantrekt. ,,Vuur maakt mensen vaak nieuwsgierig.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!