Een vrouw belt in een telefoon­cel op het Beursplein, circa 1957-1960. Met op de achtergrond een gedeelte van het Rotterdamsche Bankgebouw aan de Coolsingel.
Volledig scherm
PREMIUM
Een vrouw belt in een telefoon­cel op het Beursplein, circa 1957-1960. Met op de achtergrond een gedeelte van het Rotterdamsche Bankgebouw aan de Coolsingel. © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum

Ze stonden overal in de stad en voor een kwartje kon je er bellen, maar toen verdwenen ze

foto'sLang was de telefooncel een vast onderdeel van het straatbeeld, zo vanzelfsprekend dat het nauwelijks opviel. Totdat ze gestaag verdwenen, alsof ze er nooit waren geweest. Kunstenaar Gyz La Rivière brengt met zijn Telefooncellenboek van Rotterdam de herinnering terug. Het boek bevat ruim 200 foto’s, bij zes geeft hij uitleg.

 1. Vijftig jaar geleden was de lucht in de regio soms extreem vervuild, gelukkig zijn de tijden veranderd
  PREMIUM
  quiz

  Vijftig jaar geleden was de lucht in de regio soms extreem vervuild, gelukkig zijn de tijden veranderd

  Een schooldirecteur die leerlingen naar huis stuurt vanwege een smogwolk, ziekenhuizen die volstromen met proestende patiënten. Het is bijna niet meer voor te stellen, maar vijftig jaar geleden was de lucht in de Rijnmond soms extreem vervuild. Gelukkig zijn de tijden veranderd, zegt de jubilerende DCMR, die de luchtkwaliteit controleert. ,,Het is bijzonder dat Rotterdam het zo goed doet.’’
 2. Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
  PREMIUM

  Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoeg­de suiker kan wel 99 suiker­klont­jes schelen

  In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?