Volledig scherm
PREMIUM
Ron Rijppaert en zijn tegeltjes. © Sanne Donders

‘Wie met de HAL heeft gecruiset, herkent mijn tegelverzameling’

Mensen die een cruise maken met de Holland Amerika Lijn (HAL), krijgen als aandenken een Delfts blauw tegeltje. Rotterdammer Ton Rijppaert, een voormalig HAL-werknemer, verzamelt ze. Op 4 oktober toont hij zijn collectie in woontoren Seattle op de Wilhelminapier.

Het HAL-virus ‘besmette’ hem tussen 1964 en 1972 in volle hevigheid. De nu 73-jarige Rijppaert was in die periode huttensteward. Hij droeg de verantwoordelijkheid over twintig à 25 hutten, inclusief gasten. In feite bestond zijn taak uit het in de watten leggen van mensen – cruisen was in die tijd nog echt voor lieden, in hoofdzaak Amerikanen, met een gespekte portefeuille. De fooien die hij kreeg, gingen zijn maandsalaris van 175 gulden ver te boven.

  1. Leefbaar vraagt debat aan: waarom kan een vanwege ontucht ontslagen leraar toch aan de slag?
    PREMIUM

    Leefbaar vraagt debat aan: waarom kan een vanwege ontucht ontslagen leraar toch aan de slag?

    Als iedereen doet wat hij moet doen, kán een leraar die een zedenmisdrijf pleegt bijna niet aan de slag op een andere school. En toch gebeurde het recent in Rotterdam: een leraar die was ontslagen bij het Wellantcollege in Boskoop omdat hij ontucht had gepleegd met een leerlinge, werd aangenomen bij het Comenius College in Rotterdam. De man is veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf en een beroepsverbod van drie jaar.