De vrachtwagenchauffeur die op 13 januari 2018 op de A16 bij het knooppunt Ridderkerk op een file inreed, was aan het whatsappen.
Volledig scherm
De vrachtwagenchauffeur die op 13 januari 2018 op de A16 bij het knooppunt Ridderkerk op een file inreed, was aan het whatsappen. © Thymen Stolk

Whatsappende vrachtwagenchauffeur op A16 bij Ridderkerk kostte automobilist het leven

De vrachtwagenchauffeur die op 13 januari 2018 op de A16 bij het knooppunt Ridderkerk op een file inreed, was aan het whatsappen. Dat stelde de officier van justitie vandaag in de Rotterdamse rechtbank tijdens de eerste zitting van de zaak. Een 59-jarige man uit Pijnacker kwam bij het ongeluk om het leven. Enkele andere automobilisten en inzittenden raakten gewond. 

Het slachtoffer overleed ter plekke. In een andere auto raakten een vader en moeder zwaargewond. Hun baby die op de achterbank zat, bleef nagenoeg ongedeerd. Ook in een derde auto raakte een man zwaargewond. 

Ravage

Het ongeluk zorgde voor een enorme ravage op de snelweg. Die moest urenlang worden afgesloten. Justitie verwijt de 34-jarige vrachtwagenchauffeur Boudewijn B. uit Ter Aar onoplettend en onvoorzichtig rijgedrag. Hij reed volgens justitie 83 kilometer per uur op de cruisecontrol en bediende ondertussen zijn telefoon. 

Het slachtoffer, dat een vrouw en twee volwassen kinderen moest achterlaten, was op weg naar huis toen de vrachtwagen van achteren op hem inreed. 

Verwerking

Quote

Dat het zo lang duurt voordat de rechter uitspraak in de zaak doet, belemmert de verwerking voor de familie

Zwager van het slachtoffer

Hoewel het ongeluk al ruim twee jaar geleden gebeurde, sleept de zaak nog steeds voort. Pas vandaag was de eerste zitting in de Rotterdamse rechtbank, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk kon worden behandeld. ,,Dat het zo lang duurt voordat de rechter uitspraak doet, belemmert de verwerking voor de familie’’, aldus de zwager van het slachtoffer, die niet met zijn naam in de krant wil. 

De vrachtwagenchauffeur probeerde enkele weken na het ongeluk contact te krijgen met de nabestaanden. Op dat verzoek is nog niet ingegaan omdat de rechtszaak nog loopt, laat de zwager weten. 

Eigen onderzoek

De zaak wordt op 6 april voortgezet, ook dan komt het niet tot een inhoudelijke behandeling. De verdediging heeft namelijk een eigen onderzoek laten instellen, waarvan de resultaten nog niet bekend zijn. De advocate van de verdachte laat uitzoeken wanneer B. precies zijn telefoon heeft gebruikt en of hij toch heeft geremd voordat hij op de file inreed. Het betekent dat zowel de verdachte als de nabestaanden tot de zomer moeten wachten voordat de rechtbank een vonnis kan vellen.