De karakteristieke watertoren torende hoog boven het DWL-terrein uit. Foto gemaakt in 1976.
Volledig scherm
PREMIUM
De karakteristieke watertoren torende hoog boven het DWL-terrein uit. Foto gemaakt in 1976. © Stadsarchief Rotterdam/Ary Groeneveld

Waterzuiveringsterrein werd nieuwe Rotterdamse woonwijk

rotterdam van toenSchoon drinkwater is een eerste levensbehoefte. Vanaf de opening in 1874 was dat waar de Rotterdamse Drinkwaterleiding op het terrein aan het verlengde van de Honingerdijk voor zorgde. In 1978 verhuisde de waterzuivering naar een nieuwe locatie. Enkele monumentale elementen, zoals deze watertoren, bleven bewaard. Daaromheen verrees nieuwe woonwijk De Esch.

 1. Op de hoek van het Bollenland en het Zaailand was geen boom te bekennen groen was zorg voor later
  PREMIUM
  rotterdam van toen

  Op de hoek van het Bollenland en het Zaailand was geen boom te bekennen groen was zorg voor later

  We hebben wel eens weelderige uitzichten, hele bedrijventerreinen of pittoreske recreatie-oorden, met vakantiehuisjes zo ver als het oog reikt. Keigave kerken, robuuste brouwerijen, scheepswerven met een enorme, zeewaardige schuit-in-aanbouw. Goed voor minstens 200 mailtjes. Maar dit achterafje, met een stukje school, een boomloos straatje en twee blonde meisjes die nét in beeld huppelen, dat blijkt een hele kluif te zijn voor rechtgeaarde Rotterdam van Toen-fans.
 2. Het rauwe koekjesdeeg van Let's Dough It kun je wél veilig snoepen, in 125 verschillende smaken

  Het rauwe koekjes­deeg van Let's Dough It kun je wél veilig snoepen, in 125 verschil­len­de smaken

  Als Sylke Kempe koekjes ging bakken, at ze altijd het liefst het deeg rauw op. Ze besloot van deze ‘guilty pleasure’ haar baan te maken en ontwikkelde voor haar webwinkel Let's Dough It een recept zonder ei, waardoor het rauwe deeg veilig gesnoept kan worden. Inmiddels is haar kleine keuken in Rotterdam vervangen door een bedrijfsruimte van 300 vierkante meter en verkoopt ze ruim 125 verschillende smaken koekjesdeeg.