Volledig scherm
Een bord dat een vuurwerkvrije zone aanduidt. © ANP

Vuurwerkvrije straten? Onder Capellenaren is er weinig animo voor

Het enthousiasme onder bewoners van Capelle aan den IJssel om hun straat als vuurwerkvrij aan te wijzen, blijft uit. Tot nu toe heeft geen enkele Capellenaar zijn of haar straat opgegeven. De gemeente zou dit jaar tijdens de jaarwisseling maximaal vijf vuurwerkvrije straten krijgen. Bewoners konden daarvoor zelf een aanvraag indienen bij de gemeente.

De deadline verstrijkt morgen. ,,We wachten nog even af of er misschien toch nog aanmeldingen binnenkomen’’, zegt een woordvoerder van de gemeente. Zonder gegadigden zal het experiment niet doorgaan.

Buren

Het idee is dat de Capellenaren die hun straat opgeven, zelf verantwoordelijk zijn om die vuurwerkvrij te houden. Alle buren moeten het eens zijn. Met elkaar spreken ze af of er in de hele straat of in een gedeelte ervan geen vuurwerk wordt afgestoken. De gemeente stelt hiervoor borden ter beschikking.

Vuurwerkvrije zone

Waarom niemand zich heeft aangemeld, weet de gemeentewoordvoerder niet. ,,Dat is speculeren. De oproep hebben we langs al onze kanalen uitgezet.’’

Het betekent overigens niet dat met oud en nieuw overal in Capelle geknald mag worden. Capelle heeft veertig vuurwerkvrije zones, onder andere rondom ziekenhuizen en kinderdagverblijven.