Het lijken net steentjes, maar het zijn plastic korrels waar de omgeving van Ducor vol mee ligt.
Volledig scherm
Het lijken net steentjes, maar het zijn plastic korrels waar de omgeving van Ducor vol mee ligt. © AD

Voor het eerst: Dwangsom van 15.000 euro per overtreding voor vervuiling Botlek met plastic

Ducor Petrochemicals wordt verantwoordelijk gesteld voor de vervuiling van de Rotterdamse Botlek met plastickorrels. Het bedrijf moet maatregelen nemen om te voorkomen dat de zogeheten pellets nog langer buiten het terrein of in de haven belanden en heeft een dwangsom opgelegd gekregen van 15.000 euro per geconstateerde overtreding.

De maatregel van de DCMR volgt op een handhavingsverzoek van de Plastic Soup Foundation. Dat toonde na maandenlang onderzoek aan dat niet alleen de omgeving van Ducor zwaar is vervuild, maar dat ook in de haven en op doorgaande wegen zoveel plastickorrels liggen dat het lijkt of het net heeft gehageld. 

Het is voor het eerst dat in Europa een dwangsom wordt opgelegd aan een plasticproducent vanwege vervuiling met kunststofgranulaat. Eerder trok de Rotterdamse stichting Recycled Park al aan de bel, maar dat leverde Ducor slechts een waarschuwing van het Havenbedrijf op.  

Plastickorrels

DCMR heeft aangekondigd ook andere producenten, verwerkers en gebruikers van plastickorrels in Zuid-Holland en Zeeland scherper te gaan controleren. De milieudienst noemt de verspreiding van plastic in het milieu een groot maatschappelijk probleem en wil samenwerken met Plastic Soup Foundation in de strijd tegen de plasticvervuiling.

  1. LIVE | Toch enkele ‘marathonlopers’ in Rotterdam, verkeersregelaars weigeren strandgangers bij Maasvlakte

    LIVE | Toch enkele ‘marathon­lo­pers’ in Rotterdam, verkeersre­ge­laars weigeren strandgan­gers bij Maasvlakte

    Op deze zonnige zondag heeft de regio maatregelen getroffen om mogelijke drukte tegen te gaan. Zo zijn de wegen naar het Kralingse Bos en het Maasvlaktestrand afgesloten. Ook rijdt onze krant de route van de Rotterdamse marathon, die eigenlijk vandaag had moeten plaatsvinden. Lees hier alle updates over het coronavirus in de Rotterdamse regio. De eerdere ontwikkelingen zijn hier terug te lezen.