Het coronavirus sterk uitvergroot.
Volledig scherm
Het coronavirus sterk uitvergroot. © AD

Vijf coronapatiënten overleden, 118 nieuwe positieve testen

Het aantal coronapatiënten dat in de regio Rotterdam-Rijnmond is overleden, is gestegen met vijf. In totaal zijn nu 42 regiogenoten die besmet waren met het coronavirus gestorven. Er zijn 118 positieve testen gemeld op 1 april, dit brengt het totaal van bevestigde coronapatiënten op 923.

Dat blijkt uit de cijfers van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Opnieuw is Goeree-Overflakkee hard geraakt. Curamare meldt drie nieuwe overleden patiënten: twee in het ziekenhuis, een in woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh. De hardste stijgers qua besmettingen zijn Rotterdam en Goeree-Overflakkee. In de laatste gemeente wordt waarschijnlijk ook veel getest, omdat er relatief veel mensen ziek zijn.

Ziekenhuisopnames

Volgens de laatste cijfers van het RIVM zijn 389 regiogenoten opgenomen of opgenomen geweest in een ziekenhuis. Dat zijn er 39 meer dan gisteren. Dit is in lijn met gisteren, toen het aantal opnames met 43 steeg. Relatief gezien zijn de inwoners van Goeree-Overflakkee, Krimpenerwaard en Ridderkerk het vaakst opgenomen in het ziekenhuis.

De cijfers van het RIVM geven slechts een indicatie van het verloop van het aantal ernstig zieke mensen in de regio. Soms zit er een vertraging in het melden. Bovendien zijn er ook ernstig zieke ouderen die in het verpleeghuis blijven. Het RIVM kiest hier sinds gisteren voor in plaats van de gemelde besmettingen te delen.

Intensive care

In een week tijd is het aantal coronapatiënten op de intensive care in de regio Rijnmond gestegen met vijftig procent. Dat blijkt uit de presentatie van Diederik Gommers, intensivist bij het Erasmus MC en voorzitter van de landelijke vereniging, aan de Tweede Kamer. Op 25 maart lagen er 105 patiënten op de ic’s. Vandaag zijn dat er 146. Een deel daarvan zijn Brabantse patiënten, die zijn overgeplaatst van overvolle ic’s in hun provincie. Maar ook van het ene naar het andere ziekenhuis in de Rotterdamse regio worden patiënten verplaatst.