De tekst kwam bij de verbouwingen te voorschijn.
Volledig scherm
De tekst kwam bij de verbouwingen te voorschijn. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiedenis bloot

‘Uw adres is Het Wonder’. Op de Noordmolenstraat in Rotterdam-Noord kwam na een verbouwing van een pand deze oude reclame tevoorschijn. Het Stadsarchief Rotterdam dook de archieven in en ontdekte het treurige verhaal achter manufacturenwinkel Het Wonder. De zaak was van Israël Levi de Winter. Hij stierf in september 1942 op 33-jarige leeftijd in Auschwitz. Ook zijn vrouw en dochtertje van nog maar 5 jaar overleefden de gruwelijkheden niet.

Het Historisch Genootschap Roterodamum, Stichting Loods 24 en het Joods Kindermonument hebben in een brief aan het stadsbestuur met klem opgeroepen om de bijzondere gevel te behouden. De drie organisaties hopen dat de gevel een monumentenstatus krijgt.

‘De levensgeschiedenis van deze ondernemende joodse eigenaren van de winkelpanden aan de Noordmolenstraat, die deze week letterlijk aan het licht is gekomen bij de verbouwing van de winkelpanden, eindigt in 1942 in Auschwitz’, valt in de brief te lezen. ‘De tekst op de winkelpui geeft toegang tot een diepere betekenislaag en is een baken van herinnering en herdenking.’

Quote

De tekst op de winkelpui is een baken van herinne­ring en herdenking

Brief aan het stadsbestuur

De geveltekst werd vorige week plots zichtbaar en leidde op sociale media tot verwondering en nieuwsgierigheid naar het verhaal erachter. Het Stadsarchief dook de kadasterarchieven in en achterhaalde de historie van het pand en de eigenaren.