Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Veel te druk op Rotterdamse airport, dus dan maar landen in Groningen

De luchthavens van Groningen en Maastricht vangen steeds vaker vluchten op die niet mogen landen op onder andere Rotterdam The Hague Airport. Met name in de vakantieperiode loopt de Rotterdamse luchthaven tegen wettelijke grenzen aan. Voor deze zomer staan duizend vluchten op de wachtlijst.

,,Sinds twee jaar komt veel extra zomerverkeer naar Rotterdam", zegt Anne Marthe den Hartog, luchtvaartmanager bij Rotterdam The Hague Airport. Reden is dat Schiphol aan zijn jaarlijkse 500.000 vliegbewegingen zit en maatschappijen graag uitwijken naar Rotterdam. ,,Nu hier ook geen capaciteit meer is, zie je dat airlines naar Groningen en Maastricht uitwijken."

In de luchtvaart wordt gewerkt met slots. Deze tijdsperiodes waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen, worden verdeeld door Slotcoördinatie Nederland.

Quote

Airlines wijken vanwege drukte uit naar Groningen en Maastricht

Anne Marthe den Hartog

Dat gebeurt op basis van historische rechten. Zo heeft Transavia al jaren vaste lijnvluchten op Rotterdam, daardoor behoudt het zijn rechten voor bestaande vluchten. Voor nieuwkomers is het daarom een stuk moeilijker ertussen te komen.

Zo wilde het Spaanse Evelop Airlines deze maand vier keer op Rotterdam vliegen, maar het werd Groningen. Datzelfde gold voor Aegean Airlines, die nu vakantiegangers naar Kroatië brengt vanaf Groningen in plaats van Rotterdam. Luchtvaartmaatschappijen weten dat overigens ruim van tevoren.

Voor Rotterdam geldt een maximaal geluidsvolume waarbinnen gevlogen mag worden. Groningen en Maastricht hebben daar niet mee te maken.

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

  1. ‘De reiziger zou schande spreken van wat ik allemaal doe in de trein’
    PREMIUM

    ‘De reiziger zou schande spreken van wat ik allemaal doe in de trein’

    'Neus ophalen in de trein? Doe dat lekker thuis!' Ik smul van de rubriek Joost mag 't weten in deze krant. Wijsheid komt met de jaren, en aangezien Joost Prinsen (77) al een eind op weg is, beantwoordt hij al uw vragen. Deze keer wil iemand, die dagelijks met de trein tussen Rotterdam en Utrecht reist, weten waarom medereizigers voortdurend lawaaierig hun neus ophalen. 'Kunnen ze niet gewoon wachten totdat ze thuis zijn?'