Enthousiast publiek tijdens het Eurovisie Songfestival 2018.
Volledig scherm
Enthousiast publiek tijdens het Eurovisie Songfestival 2018. © Eurovision Song Contest

Twitteraars gaan los over eisenlijst voor vrijwilligers songfestival: ‘Moderne slavernij’

Een oproep voor vrijwilligers voor het Eurovisie Songfestival kan op veel kritiek rekenen op sociale media. Mensen reageren massaal, maar allerminst positief. Het eisenpakket voor de aankomende vrijwilligers is groot. Er wordt onder meer fulltime beschikbaarheid verwacht tussen 1 en 18 mei 2020. Op een vergoeding voor de reis- en verblijfskosten hoeven vrijwilligers niet te rekenen. 

De organisatie zoekt vrijwilligers die de deelnemende delegaties tijdens hun verblijf in Rotterdam begeleiden. De eisen zijn onder meer: proactiviteit, naast Nederlands ook Engels en het liefst nóg een taal spreken, fulltime beschikbaarheid voor 2,5 week. Maar wat de Twitteraars vooral verbaast is dat er geen vergoeding is voor de reis- en verblijfskosten. De vrijwilliger wordt geacht zelf de reiskosten van en naar Rotterdam te betalen of zelf een verblijfplaats te regelen (en te betalen). 

‘Wel een miljoenenbudget en één van de belangrijkste dingen moeten gratis door vrijwilligers gedaan worden. Organisatie, schaam je’, schrijft een twitteraar. ‘Moderne slavernij waar weinig muziek inzit’, sneert een ander.

Animo

,,Het is heel gebruikelijk dat een groot evenement als het Eurovisie Songfestival gebruik maakt van vrijwilligers’’, zei een woordvoerder van NPO eerder hierover. ,,Bij de Olympische Spelen in Tokio werd gebruikgemaakt van 80.000 vrijwilligers. Het is een unieke ervaring waar fans voor in de rij staan.’’ Het afgelopen etmaal was er al veel animo voor de oproep, al worden er door de NPO nog geen concrete aantallen genoemd.

Er worden ongeveer honderd vrijwilligers gezocht om de delegaties te begeleiden. Andere vrijwilligers worden in een later stadium gezocht in samenwerking met de gemeente.

Wat vinden Rotterdammers van het thema van het Songfestival? Bekijk hieronder de video.

 1. Hoogleraar Derk Loorbach: ‘Kies één aanbieder van deelvervoer voor heel Rotterdam’
  PREMIUM

  Hoogleraar Derk Loorbach: ‘Kies één aanbieder van deelver­voer voor heel Rotterdam’

  Deelvervoer wordt in Rotterdam nog alleen aangeboden in het centrum en in wijken waar geld te verdienen valt, de rest wordt overgeslagen. Derk Loorbach, hoogleraar sociaal-economische transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vindt dat de hele stad recht heeft op deelfietsen, -brommers en -auto’s. ,,Maak één bedrijf vergunninghouder voor Rotterdam, net als in het openbaar vervoer.”
 2. Rotterdam Partners biedt met ‘platform’ de helpende hand tijdens coronacrisis
  PREMIUM

  Rotterdam Partners biedt met ‘platform’ de helpende hand tijdens coronacri­sis

  Rotterdam Partners bundelt een keur aan initiatieven die zijn opgestart om Rotterdammers en ondernemers tijdens de coronacrisis een handje te helpen. Op een vanmiddag gelanceerd platform brengt de organisatie allerlei projecten samen, variërend van thuis sporten tot de bezorging van boodschappen. ,,Ook in deze moeilijke tijd zijn de typisch Rotterdamse doorzettingskracht en aanpakkersmentaliteit voelbaar en zichtbaar’’, zo luidt de toelichting.