Rémon de Man
Volledig scherm
Rémon de Man © Rémon de Man

Twee Rotterdamse schuilkelders openen dit weekend deuren voor publiek: ‘Enige die nog open kunnen’

Wil je een kijkje nemen in een schuilkelder uit de Koude Oorlog? Dat kan, want op 1 mei opent Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog twee schuilkelders voor publiek, aan de Westzeedijk en de Schiebroekselaan. We vroegen voorzitter van de stichting Rémon de Man hoe bijzonder dat is. 

 1. Waar kunnen we schuilen als de haven doelwit is? ‘Schuilkelders zijn vaak schadelijker dan buiten’
  PREMIUM

  Waar kunnen we schuilen als de haven doelwit is? ‘Schuilkel­ders zijn vaak schadelij­ker dan buiten’

  Rotterdam moet zich serieus voorbereiden op de mogelijkheid van een bombardement op de haven, zo luidde de waarschuwing van VVD-Europarlementariër Bart Groothuis. Uitspraken om met een korreltje zout te nemen, of een realistisch scenario? En wat moet je eigenlijk doen als de bom écht dreigt te vallen? Pas op, want de antwoorden van de kenners die zich met het doemscenario bezighouden zijn niet erg geruststellend.
 2. Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
  PREMIUM

  Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoeg­de suiker kan wel 99 suiker­klont­jes schelen

  In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?