Volledig scherm
Rotterdam Centraal.. © ANP

Treinuitval en vertraging: Rotterdam Centraal bungelt onderaan in landelijke ranglijst

Ga je vanaf station Rotterdam Centraal met de trein, of moet je naar station Rotterdam? Dan is de kans groot dat je vertraging hebt. Het Rotterdamse hoofdstation scoort zwaar ondermaats en bungelt onderaan de lijst van stations in Nederland die goed scoren op het gebied van punctualiteit.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Vertraagd.com. 90,6 procent van de treinen vanaf Rotterdam Central reed in 2019 op tijd. Ter vergelijking: het gemiddelde in Nederland ligt voor dit jaar op 94,8 procent. Vooral op het gebied van treinuitval heeft Rotterdam Centraal een twijfelachtig hoge eer: 3,3 procent van de treinen viel dit jaar uit.

Beter

Kijk je naar punctualiteit, dus in hoeverre treinen op tijd arriveren en vertrekken, dan staat Rotterdam Centraal op plek 390, van de in totaal 393 stations in Nederland.  In 2016, toen het onderzoek voor het eerst werd uitgevoerd, stond het hoofdstation nog op plek 374. De andere treinstations in de stad doen het aanzienlijk beter, waarbij Rotterdam Zuid met een uitval van ‘maar’ 3,8 procent het best scoort. 

En andere treinstations?

Andere treinstations in in de regio zweven rond het landelijk gemiddelde. Het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer scoort op het onderdeel ‘stiptheid’ rond de 96 procent en bezet daarmee de 180ste plek. Dat is net iets slechter dan Barendrecht, dat met een punctualiteit van 96,2 procent op plek 155 staat.

Uitzondering is Schiedam Centrum, dat gevaarlijk dicht in de buurt komt van de Rotterdamse score. Met een uitval van 4,8 procent staat het station staat het station op 321ste plek. Drie plaatsen hoger dan in 2016, dat dan weer wel.

Sneek

Wie het minste kans wil lopen op een vertraagde trein, moet verhuizen naar het Friese Sneek: 98,6 procent van alle treinen reed daar dit jaar volgens dienstregeling. Het slechtst is het gesteld op het Limburgse station Eygelshoven Markt: het aankomst- en vertrekpunt staat op de laatste plek (393). Liefst 15 van de 100 treinen kwamen daar niet, of niet op tijd, aanrijden.

  1. Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiedenis bloot

    Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiede­nis bloot

    ‘Uw adres is Het Wonder’. Op de Noordmolenstraat in Rotterdam-Noord kwam na een verbouwing van een pand deze oude reclame tevoorschijn. Het Stadsarchief Rotterdam dook de archieven in en ontdekte het treurige verhaal achter manufacturenwinkel Het Wonder. De zaak was van Israël Levi de Winter. Hij stierf in september 1942 op 33-jarige leeftijd in Auschwitz. Ook zijn vrouw en dochtertje van nog maar 5 jaar overleefden de gruwelijkheden niet.