Tikkie crash toen duizenden studenten massaal gelijktijdig geld overmaakte.
Volledig scherm
Tikkie crash toen duizenden studenten massaal gelijktijdig geld overmaakte. © ANP XTRA. Fotomontage: AD

Tikkie crasht door massadonatie: goed doel loopt duizenden euro’s mis

Het idee was prachtig: duizenden Rotterdamse studenten die gelijktijdig via een Tikkie geld overmaken voor een goed doel in Afrika. Maar de betaal-app crashte en het goede doel bleef met een kater achter: ,,We zijn zeker 9.000 euro misgelopen.’’

De vibe in Ahoy was fantastisch vanmiddag, zegt manager fondsenwerving Hendrik Hofstra namens liefdadigheidsorganisatie Join for Joy. Deelnemers aan de Eurekaweek hadden net naar een inspirerende speech geluisterd over het belang van sport en spel in het Afrikaanse basisonderwijs. Door kinderen fysiek uit te dagen, worden beladen onderwerpen als kindhuwelijken en seksueel misbruik makkelijker bespreekbaar, legde de Zambiaanse Edgar Silwimba uit.

Lichtshow

Voor de training van leerkrachten is echter geld nodig en dat kon via een QR-code, afgebeeld op een groot scherm, worden overgemaakt. Na het scannen van de blokjescode zou de donateur op een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen Tikkie-site terechtkomen, met de flikkerende kleuren van Join for Joy. Als alle studenten hun mobieltje daarna in de lucht staken in het verduisterde Ahoy, zou een leuke lichtshow ontstaan, was het idee.

Het liep anders. Terwijl het nummer Eye of the Tiger door Ahoy schalde en ongeveer 4000 studenten na een aftelmomentje gelijktijdig op ‘bevestigen’ drukten, ging het betaalsysteem plat. Geen vrolijk knipperend telefoonschermpje met een ‘bedankgifje’ dus, maar een foutmelding: ‘Sorry, Tikkie is even niet beschikbaar’.

1000 euro

,,Superbalen’’, zegt Hofstra. ,,Er zijn maar 396 betalingen doorgekomen. We hebben iets meer dan 1000 euro ontvangen, terwijl dat 10.000 euro had kunnen zijn. Waarschijnlijk is de server van Tikkie gecrasht omdat die maximaal 2000 betaalverzoeken per seconde aan kan. Wij zijn daar waarschijnlijk overheen gegaan.’’

ABN Amro, eigenaar van de betaal-app, kan dat niet bevestigen. ,,We onderzoeken nog wat er fout is gegaan’’, zegt een woordvoerder. Join for Joy probeert het misgelopen geld later in de week alsnog op te halen. ,,Maar dan met kleinschalige en gespreide Tikkie-acties’’, verzekert Hofstra.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

  1. ‘Blijdorp-olifant’ Timber voelt zich direct thuis in Emmen en dekt erop los

    ‘Blijdorp-oli­fant’ Timber voelt zich direct thuis in Emmen en dekt erop los

    De Rotterdamse olifant Timber maakt furore in zijn nieuwe thuisbasis Wildlands Adventure Zoo in Emmen. De 22-jarige dikhuid heeft woensdag, precies twee weken na zijn aankomst, het 12-jarige vrouwtje Swe Zin gedekt. ,,En dat is goed nieuws voor Wildlands, omdat dit inhoudt dat de stier en het vrouwtje elkaar interessant vinden’’, zegt woordvoerster Hanneke Wijshake. ,,Of de dekking ook meteen vruchten afwerpt, is pas over twee jaar bekend. Want olifanten zijn tussen de 18 en 24 maanden drachtig.’’