Volledig scherm
Het Maasstad hoopt dat patiënten zich meer op hun gemak voelen met een ‘groene’ inrichting. © Paul Douw van der Krap

Studenten creëren groene oase in Maasstad Ziekenhuis

Van bladeren op de ruiten en muren tot zelf de felheid van het licht bepalen: voor patiënten in de dagbehandelkamer van oncologie en hematologie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam moet de behandeling op deze manier aangenamer worden. Zij wanen zich voor even midden in de natuur, is het idee. De omgetoverde behandelkamer is gisteren geopend.

Het was eerst een witte, steriele omgeving, nu is de verdieping voor dagbehandeling een rustige oase. De lichtbakken met foto’s van bananenplanten, het behang met bladeren en de natuurlijke kleuren moeten bijdragen aan een ‘natuurgevoel’. Ook kunnen patiënten rond hun behandelstoel de felheid van het licht, de gordijnen en de stand van hun stoel naar eigen wens aanpassen.

Ontwerpwedstrijd

Het ontwerp van de kamer is bedacht door studenten van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Zij konden zich met een eigen ontwerp opgeven voor een wedstrijd. Het winnende idee is gebruikt als basis voor het uiteindelijke resultaat. 

De groene inrichting moet ervoor zorgen dat patiënten zich meer op hun gemak voelen, alsof ze in een huiskamer zijn. De hoop is dat dit hun behandeling op een positieve manier beïnvloedt. Het Maasstad Ziekenhuis is niet het eerste ziekenhuis in de regio dat dit initiatief omarmt. Het Spijkenisse Medisch Centrum opende op de hemodialyseafdeling al een groene kamer. Ook het Erasmus MC en andere ziekenhuizen maken gebruik van zo’n ‘helende omgeving’.

Volledig scherm
De groene oase in het Maasstad Ziekenhuis. © Paul Douw van der Krap