De Erasmus Universiteit.
Volledig scherm
De Erasmus Universiteit. © ANP XTRA

Student weigeren die terugkomt uit coronagebied? Erasmus Universiteit is duidelijk: dat mag niet

Studenten die terugkomen van een vakantie uit coronagebied, zoals van wintersport in Noord-Italië, mogen niet geweigerd worden bij colleges en werkgroepen. Verschillende docenten aan de Erasmus Universiteit zouden zo’n ‘collegeverbod’ hebben overwogen. Ook bij scholen in de Rotterdamse regio is iedereen welkom na de voorjaarsvakantie. Zij willen waken voor paniek.

Collegevoorzitter Hans Smits van de Erasmus Universiteit laat in een mail aan alle medewerkers en studenten in duidelijke taal weten dat weigeren absoluut niet mag. ‘Het is niet te rechtvaardigen en niet wenselijk om, in afwijking van de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), bepaalde studenten uit te sluiten van onderwijsactiviteiten zoals colleges en werkgroepen’, schrijft Smits. ,,Het kan niet zo zijn dat we daar per docent of per faculteit van afwijken. Iedereen is maandag welkom’’, voegt een woordvoerder toe.

Bejegening

Smits noemt ‘het sentiment en de emoties’ die ontstaan een ‘punt van zorg’. ‘Er zijn meldingen van studenten en medewerkers over bejegening. Dat is niet acceptabel.’ 

Quote

Het kan niet zo zijn dat we per docent of per faculteit van de adviezen van het RIVM afwijken.

Woordvoerder Erasmus Universiteit

Ook de eigen arbodienst van de universiteit, met veel internationale studenten, volgt de nationale en internationale ontwikkelingen. Het advies aan studenten is niet af te reizen naar gebieden waar een negatief reisadvies geldt. ,,Studenten kunnen we niets verbieden, medewerkers wel. Die mogen niet naar zulke besmette gebieden.’’

Logisch nadenken 

Schoolbesturen in de Rotterdamse regio nemen voor maandag, als de vakantie is afgelopen, geen maatregelen. Stichting  Boor, de grootse scholenkoepel van Rotterdam, pleit voor het gezonde verstand. ,,Op dit moment is logisch nadenken en rustig blijven voor elke school het beste advies. We volgen bij Boor de richtlijnen van het RIVM en de GGD Rotterdam-Rijnmond. Deze houden we nauwlettend in de gaten en we onderhouden contact met de GGD’’, aldus een woordvoerder van Boor. Later vanmiddag stuurt de GGD Rotterdam-Rijnmond een informatiebrief aan alle scholen.

,,Mocht er een infectiegeval bekend worden in de Rotterdamse regio, dan is de GGD de eerste die het weet. Er is immers een meldingsplicht. De GGD gaat vervolgens de omgeving van de patiënt na. Mocht hieruit blijken dat het een kind of ouder van een van onze scholen betreft, dan wordt contact gezocht met de school en treden vervolgacties in werking.’’

Quote

Op dit moment is logisch nadenken en rustig blijven voor elke school het beste advies.

Woordvoerder Boor

Ouders, leerlingen en personeelsleden die een gebied zijn geweest waar het virus heerst, zijn welkom. ,,Het standpunt is nu dat zij gewoon naar school mogen, zolang ze geen symptomen vertonen. Bij symptomen moeten ze thuisblijven en de huisarts bellen.’’

Brief aan ouders

In Schiedam, Maassluis en Vlaardingen werkt het basisonderwijs aan een gezamenlijke brief voor ouders en leerlingen. ,,We informeren ouders hoe we ermee omgaan, maar voorlopig hebben we weinig te melden. We willen ook geen overdreven paniek veroorzaken’’, zegt directeur Peter Jonkers van Primo, het schoolbestuur van het openbaar basisonderwijs in Schiedam. 

Of er maandag in elk lokaal handgel komt te staan? ,,Daar hebben we eerlijk gezegd niet over nagedacht, al is hygiëne natuurlijk heel belangrijk. Nee, we hebben geen telefoontjes gehad van ouders, maar het is nog steeds vakantie. Maandag zullen de eerste vragen wel komen.’’ 

Ook Bert Tuk, schoolbestuurder in de Hoeksche Waard, wil waken voor paniek. ,,Om maar even te relativeren: ieder jaar breekt er een griepvirus uit. We handelen naar bevind van zaken en houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.’’

Zes samenwerkende schoolbesturen op Voorne-Putten en in Rozenburg, goed voor zestig scholen, bespreken maatregelen in alle schoolteams. Het gaat daarbij om handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes. ,,We volgen de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet’’, zegt een woordvoerder. 

Bedrijven

Enkele bedrijven in de Rotterdamse regio zijn strenger. Zo heeft een bedrijf zijn werknemers opgedragen twee weken thuis te werken als zij in een risicogebied zijn geweest, of dit nu voor werk of privé was. Zakelijke reizen zijn vooralsnog geschrapt.

Unilever, dat een hoofdkantoor in Rotterdam heeft, wil kijken of de systemen het aankunnen als al het kantoorpersoneel vanuit huis inlogt. Daarom moet woensdag iedereen thuiswerken. Welk draaiboek er ligt voor het fabriekspersoneel, wil het bedrijf niet vertellen.

Op Rotterdam The Hague Airport gaan alle vluchten door, maar de luchthaven is wel extra alert. ,,Via de website informeren we passagiers over hygiëne en met het schoonmaakbedrijf is afgesproken dat er vaker wordt schoongemaakt en dat daarbij extra aandacht uitgaat naar dingen die mensen vaak vastpakken zoals deurknoppen”, zegt een woordvoerder.

Gevolgen

Deze acties tonen dat het bedrijfsleven zich probeert voor te bereiden op mogelijk vele besmettingen. De Rotterdamse haven begint de gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus te merken, vooral omdat er minder containerschepen China verlaten. 

Alle soorten goederen komen minder aan in de haven, meldt het Havenbedrijf Rotterdam. Als het coronavirus zich verder verspreidt, kan dat tot een afname van de gehele overslag in de Rotterdamse haven leiden. Het gaat dan om zo’n 2 miljoen ton goederen per maand. 

Burgemeester

Burgemeester Ahmed Aboutaleb, die deze week een paar dagen in de Frankrijk is, wordt continu op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. ,,We zitten erbovenop. Aboutaleb wordt geïnformeerd en is dit weekend terug in het land’’, laat zijn woordvoerder weten. De draaiboeken liggen klaar, met de GGD als belangrijkste uitvoerder. Daarnaast worden de taken waargenomen door wethouder en locoburgemeester Judith Bokhove (GroenLinks).

Website

Na de bekendmaking van de eerste coronabesmetting in Nederland, gisteravond,  twitterde Mark Rutte over de ‘inspanningen die gedaan zijn om ons land hierop voor te bereiden’. Bedoeld als een geruststellende mededeling, zodat duidelijk is dat ook de minister-president betrokken is. Hoort Aboutaleb ook zo’n rol te spelen? ,,Hij heeft geen Twitter, dus hij kan ook geen tweet sturen’’, zegt de voorlichter. ,,Tot nu toe verloopt de informatievoorziening hartstikke goed.’’ Zo is op de website van de gemeente en de GGD de laatste informatie te lezen, net als tips.

Volgens Leefbaar-raadslid Caroline van Aalst mag de gemeente zich wat actiever opstellen. ,,Zonder paniek te zaaien natuurlijk. Maar de gemeente mag wat meer naar buiten treden. Veel Rotterdammers hebben vragen, en die website weten veel mensen niet te vinden.’’