De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb brengt veel teweeg met zijn plan om ouders van jonge messendragers financieel te treffen.
Volledig scherm
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb brengt veel teweeg met zijn plan om ouders van jonge messendragers financieel te treffen. © ANP

Stevige taal Aboutaleb valt slecht: ‘Boete voor ouders van messendragers gaat niet werken’

Contraproductief en voor de bühne. Aboutalebs voorstel om ouders van jonge messendragers te beboeten met 2500 euro stuit op weerstand; bij de lokale politiek, bij deskundigen en zelfs minister Grapperhaus heeft vragen. Wel steunt de politie het plan.

Quote

Klinkt mooi, maar ik denk niet dat het gaat werken

Joost Eerdmans

Bij Leefbaar Rotterdam zijn ze niet vies van harde taal en stevige maatregelen, maar fractievoorzitter Joost Eerdmans vindt het voorstel van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb te gortig. Ouders een boete geven van maar liefst 2500 euro, in de strijd tegen het messengeweld onder de Rotterdamse jeugd?  

,,Klinkt mooi, maar ik denk niet dat het gaat werken. We hebben het hier over gebroken gezinnen, waar het contact met het kind vaak al is verdwenen. Zo’n boete belandt op een stapel van talloze andere onbetaalbare rekeningen. Nee, daar schieten we niets mee op.’’ De grootste partij van de gemeenteraad pleit daarentegen voor grootschalige fouilleeracties op bijvoorbeeld scholen. En nieuwe, strenge landelijke wetgeving. Eerdmans: ,,Ik zeg: een half jaar cel voor wie een mes draagt.’’

Hersenen

Veel partijen zien het niet zitten; zoals D66, Denk en GroenLinks. GroenLinks wil een debat. ,,Voor veel mensen is 2500 euro een onoverkomelijk groot bedrag. En geldzorgen hebben grote effecten op de hersenen. Dat is niet goed voor een ouder die een puber moet corrigeren’’, zegt raadslid Stephan Leewis.

Aboutaleb heeft wél de steun van de Rotterdamse politie. Die stelt dat de huidige boetes tegen messenbezit niet hoog genoeg zijn. ,,Het effect van een dwangsom zal vele malen groter zijn, want de bedragen liggen aanzienlijk hoger en komen bij minderjarigen voor rekening van de ouders.’’ Voordat de burgemeester zijn plan in de openbaarheid bracht, sprak hij hierover met de hoofdofficier van justitie. Ook coaliatiepartijen CDA en VVD zijn voorstander van een boete als de ouders weigeren mee te werken. 

Minister

Ook in Den Haag roept de aanpak vragen op. Minster Grapperhaus zegt graag met Aboutaleb, en andere burgemeesters, in gesprek te gaan over het probleem. Maar hij is kritisch. ,,Wat helpt het ons – als het wettelijk zou kunnen – om ouders met een boete te confronteren die ze in veel gevallen niet kunnen betalen? Dan keren ze zich misschien van ons af. Ik wil ze juist betrekken’’, zo laat de minister weten.

In een brief aan de gemeenteraad legt Aboutaleb vanavond uit dat hij de dwangsom wil opleggen aan ouders die ‘niet vrijwillig’ de verantwoordelijkheid nemen.