Volledig scherm
Duncan Laurence zegevierde in Tel Aviv. Ook hij pleit voor Rotterdam als thuisbasis van het Eurovisie Songfestival 2020. © ANP Kippa

Songfestival in Rotterdam of Den Haag? Ook provincie Zuid-Holland ziet het wel zitten

Rotterdam krijgt volop steun bij haar poging om de organisatie van het Eurovisie Songfestival binnen te hengelen. De provincie Zuid-Holland wil de Maasstad én Den Haag helpen om deze vermaarde muziekhappening in 2020 te hosten. ,,Het college ziet kansen om door middel van het evenement de hele provincie internationaal op de kaart te zetten”, luidt de toelichting.

VVD, GroenLinks, CDA, PvdA en D66 hadden het provinciebestuur gevraagd of het bereid was zich ‘maximaal in te spannen’ om het Songfestival volgend jaar naar Zuid-Holland te halen. ,,Het antwoord daarop is een volmondig ja”, meldt VVD-Statenlid Rense Weide tevreden. ,,De provincie wil graag helpen om de kansen van Rotterdam en Den Haag te vergroten.”

Het college schrijft dat het daarbij ruimte ziet voor samenwerking tussen verschillende steden. Weide: ,,Zo krijgen kijkers, en dus potentiële toeristen, de mooie kanten van heel Zuid-Holland te zien. Daardoor kan de hele provincie straks meeprofiteren.”

Uiteindelijk maken de European Broadcasting Union, de Nederlandse Publieke Omroep, AVRO-TROS en de NOS gezamenlijk een keuze uit de geïnteresseerde steden. Bidbooks van Zuid-Hollandse steden, die op 10 juli moeten zijn ingeleverd, kunnen rekenen op een enthousiaste brief van gedeputeerde Floor Vermeulen. In augustus wordt de knoop doorgehakt.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.