De bomen en struiken wijken voor de aanleg van een getijdengebied.
Volledig scherm
PREMIUM
De bomen en struiken wijken voor de aanleg van een getijdengebied. © Jan de Groen

Schrikken van kaalslag Eiland van Brienenoord: ‘Maar echt, het wordt weer net zo woest’

Het is schrikken als je nu het Eiland van Brienenoord oploopt. Aan de west- en zuidkant is het één grote kaalslag. Vaste wandelaars reageren boos en vrezen dat Rotterdam er een aangeharkt stadspark van maakt. Zeker niet, reageert de gemeente, maar voor de aanleg van het getijdengebied en de tweede brug moeten nu eenmaal bomen sneuvelen.

Quote

Vergelijk het met een verbouwing, doet even zeer maar je krijgt er iets moois voor terug

Laurence Peels, projectmanager gemeente Rotterdam

Weg zijn de bramenstruiken, weg zijn de bomen. Vanaf het bruggetje aan het Hoendiep heb je nu direct uitzicht op die prachtige skyline van Rotterdam. Maar ook rechts, langs de oevers van het Zuiddiepje, staat bijna niets meer overeind. Grote grijpers laten de ene na de andere boom in de versnipperaar verdwijnen. Nou, nou, dit is van dik hout zaagt men planken. Is dit werkelijk nodig om van het eiland een mooi, nieuw natuurgebied te maken?

,,Jazeker, maar alleen hier waar we het getijdengebied aanleggen’’, verduidelijkt projectmanager Laurence Peels van de gemeente Rotterdam. Wijzend op het bosperceel dat is veranderd in een grote blubberboel: ,,Het is logisch dat mensen schrikken, dat snappen we, maar echt, het wordt weer net zo ruig. Er worden hier ook weer snel 250 nieuwe bomen geplant. Het is nu even doorbijten. Vergelijk het met een verbouwing, dat doet ook altijd even zeer, maar je krijgt er wel wat moois voor terug.’’