Een blok cocaïne zoals dat vaak wordt gesmokkeld
Volledig scherm
Een blok cocaïne zoals dat vaak wordt gesmokkeld © Foto OM

‘Schakels in de haven’ draaien de cel in voor cokesmokkel

Vijf mannen uit Rotterdam, Schiedam, Ridderkerk en Rijswijk draaien de cel in voor hun betrokkenheid bij de smokkel van twee partijen cocaïne. Het ging daarbij om een lading van 150 kilo die werd onderschept en een zending van achthonderd kilo die nooit werd gevonden.

De officier van justitie noemde de verdachten twee weken geleden tijdens de rechtszaak ‘de schakels’ achter de smokkel. ,,Helaas moeten we constateren dat er enorme partijen verdovende middelen de haven bereiken. En de haven verlaten. We zien dat hier vele schakels voor nodig zijn en die schakels kunnen ook nog steeds gekregen worden in de haven. Schakels als deze verdachten kunnen er met hun kennis van de haven voor zorgen dat de partijen zodra ze hier de kant raken, gedistribueerd kunnen worden.’’

Brazilië 

Vier van de verdachten, die in leeftijd variëren van 26 tot 59 jaar, werkten bij containerbedrijven in de Rotterdamse haven. Ze speelden een sleutelrol bij de invoer van 150 kilo die in mei dit jaar Nederland binnenkwam. Uit afgeluisterde telefoongesprekken werd het voor de politie duidelijk dat ook de smokkel van achthonderd kilo coke uit Brazilië werd voorbereid. Maar hoe er ook in de haven op en rond het tijdstip waarop de boot binnen had moeten komen, werd gezocht naar de containers met kostbare handelswaar; ze werden niet gevonden.

De 26-jarige Rijswijker Joeri B. die wordt gezien als de grote regelaar, is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Rotterdammer Michael B. (36) moet vier jaar gaan zitten. Ook zijn plaatsgenoten Sami B. (een jaar) en Robert T. (drie jaar) verdwijnen achter de tralies. Schiedammer Ronald B. en Ridderkerker Aart J. hebben respectievelijk drie jaar en dertig maanden cel opgelegd gekregen.

  1. Jazzgrootheid Benjamin Herman is dolgelukkig in Rotterdam: ‘Het is hier één grote smeltkroes’
    PREMIUM

    Jazzgroot­heid Benjamin Herman is dolgeluk­kig in Rotterdam: ‘Het is hier één grote smeltkroes’

    Hij zou op vakantie naar Azië zijn geweest, hij zou op tournee zijn gegaan, hij zou zelfs aan de opnames van een nieuw album zijn begonnen. Geen artiest met zo’n volle agenda als hij. Maar ook stersaxofonist Benjamin Herman kwam van het ene op het andere moment thuis te zitten. Op de Rotterdamse Bergweg vond hij zo wat rust. Opeens besefte hij: ,,Eigenlijk had ik het jarenlang altijd nét iets te druk gehad.’’