De Pioneering Spirit met een platform tussen de boegen.
Volledig scherm
De Pioneering Spirit met een platform tussen de boegen. © RV

‘s Werelds grootste werkschip aan de slag op de Noordzee

De Pioneering Spirit gaat Noorse olieplatforms ontmantelen. ‘s Werelds grootste werkschip deed vorig jaar ook al opruimwerk bij het Valhall-olieveld op de Noordzee. Vandaag is bekendgemaakt dat ze daar verder mee gaat. Het gevaarte ligt momenteel bij de Maasvlakte.

De Pioneering Spirit is een schip van offshorebedrijf Allseas in de vorm van een gigantische catamaran. Boorplatforms ontmantelt ze zoals een flesopener frisdrank ontkurkt. De Pioneering Spirit is 382 meter lang en 124 meter breed en heeft daarmee een oppervlakte van acht voetbalvelden. De bouw kostte 2,6 miljard euro.

Het schip werkte tot voor kort aan de aanleg van een gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland, maar onder druk van Amerika trok Allseas zich terug uit het project Nordstream 2.

Midden

De klus in het olieveld op de Noordzee, in het midden tussen Noorwegen, Schotland en Denemarken, omvat de ontmanteling van drie complete booreilanden en twee restanten van al half afgebroken platforms. De klus moet van eigenaar Aker BP tussen 2021 en 2026 worden geklaard. Het olieveld is nog in bedrijf en Aker BP haalt oude platforms weg om er daarna nieuwe te plaatsen. De voorbereidingen voor het werk beginnen al in de loop van dit jaar. De zwaarste onderdelen wegen 10.900 en 9.500 ton.

Aker BP maakte woensdag bekend dat Allseas het werk is gegund.

  1. Lise Klapwijk wint grote onderwijsprijs: „Een mooie waardering voor mijn harde werk”
    PREMIUM
    Twee minuten met

    Lise Klapwijk wint grote onderwijs­prijs: „Een mooie waardering voor mijn harde werk”

    De 16-jarige Lise Klapwijk uit Nieuwerkerk aan den IJssel deed een bijzonder onderzoek voor haar profielwerkstuk. De examenleerlinge van GSR Rotterdam bedacht een spel waarbij kinderen op een leuke manier leren over onder andere plannen, organiseren en flexibiliteit. Dat onderzoek viel in de smaak bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschap (KNAW). Zij gaven Klapwijk de KNAW Onderwijsprijs voor het beste vwo-profielwerkstuk.