Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Rotterdamse thuiszorgclub die miljoen euro winst uitkeerde, moet alle zorg per direct stoppen

Thuiszorg Naborgh, eerder in het nieuws omdat er een miljoen aan dividend was uitgekeerd, moet stoppen met alle zorg. De Rotterdamse zorgorganisatie krijgt van de inspectie tot uiterlijk 11 oktober 2019 om alle cliënten over te dragen.

Thuiszorg Naborgh mag geen nieuwe cliënten meer helpen tot de inspectie zegt dat zij aan alle eisen voldoet. Bij een bezoek in juli voldeed de organisatie al niet aan 8 van de 12 normen. Daarna is de situatie volgens de inspectie ‘drastisch verslechterd’. ,,Er zijn grote risico’s voor de veiligheid en gezondheid van cliënten. Hierdoor is sprake van een situatie die naar het oordeel van de inspectie niet kan voortduren.’’

Grote winst

Deze Rotterdamse organisatie kwam in het nieuws na onderzoek van KRO-NCRV en Follow The Money. Uit de jaarrekening bleek dat bij deze Rotterdamse zorgclub in 2017 behalve een bestuursvergoeding van 240.000 euro een miljoen aan dividend is uitgekeerd. Advocaat Peter Schouten stelde later dat deze jaarrekening een ‘onjuiste weergave’ geeft.

Zorgverzekeraar DSW zette echter vraagtekens bij de grote winsten van bedrijven in de wijkverpleging, zoals bij Naborgh. Begin september staakten DSW en verzekeraar CZ per direct hun betalingen. Aanleiding hiervoor waren meldingen dat Naborgh ongekwalificeerd personeel inzet voor medische handelingen.

Te weinig zorg

Ook de inspectie ging met deze meldingen aan de slag. Bij onderzoek blijkt dat de zorg die volgens het dossier nodig is, meer is dan de zorg die de cliënten daadwerkelijk krijgen. Verder is er geen eigen toezicht, bijvoorbeeld van de Raad van Toezicht.

De aanbieder belooft hierop per 1 oktober alle cliënten over te dragen aan een andere zorginstelling. Als de inspectie na 1 oktober echter onaangekondigd langs gaat, blijkt dat er nog steeds zorg wordt verleend én dat er nieuwe cliënten zijn aangenomen. ,,Maar er is te weinig bevoegd personeel om die zorg op een goede en veilige manier te verlenen. Dit leidt tot grote risico’s in de zorg.’’ Hierop komt de Inspectie met de aanwijzing, waarmee Naborgh wordt verplicht te stoppen met werken.

Machtsstrijd

Thuiszorg Naborgh stelt in een reactie dat dat de kwaliteit van de zorg nooit in het geding is geweest. Er zou de afgelopen periode sprake zijn geweest van een interne machtsstrijd, waardoor enkele personeelsleden nagenoeg gelijktijdig gezamenlijk het werk hebben neergelegd  of zich ziek hebben gemeld. Deze medewerkers zouden vervolgens bij diverse instanties aan de bel hebben getrokken om Thuiszorg Naborgh verder in een negatief daglicht te zetten, aldus de reactie aan de inspectie. De organisatie stelt dat het ook zonder de druk van de inspectie de cliënten zou overdragen. 

Quote

De kwaliteit van de zorg is nooit in het geding geweest

Thuiszorg Naborgh
  1. Vrouw (82) overlijdt na duw door verpleegkundige: justitie eist voorwaardelijke celstraf en taakstraf
    PREMIUM

    Vrouw (82) overlijdt na duw door verpleeg­kun­di­ge: justitie eist voorwaarde­lij­ke celstraf en taakstraf

    Verpleegkundige Irma D. (63) uit Rotterdam-Hoogvliet werkte al jarenlang bij verzorgingshuis Terras aan de Maas in Spijkenisse toen het in maart 2018 misging. Ze zou een 82-jarige vrouw hebben geduwd, waardoor die haar heup brak en later overleed. De officier van justitie eiste vandaag in de rechtbank in Rotterdam een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en een taakstraf van 180 uur.