De Rotterdamse gemeenteraad.
Volledig scherm
De Rotterdamse gemeenteraad. © © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Rotterdamse raadsleden krijgen hun zin: digitaal vergaderen en stemmen mag tijdens coronacrisis

Het kabinet komt met een noodwet om gemeenteraden en Provinciale Staten te ontslaan van de verplichting om ook tijdens de coronacrisis bijeen te komen. Minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) wil hun tijdelijk de mogelijkheid geven digitaal te vergaderen en te stemmen. Verschillende Rotterdamse raadsleden hadden hiervoor gepleit. 

Om de Rotterdamse gemeenteraad draaiende te houden tijdens de coronacrisis is een speciale noodwet nodig, bijvoorbeeld om stemmen op afstand mogelijk te maken, zo stelden de raadsleden. Knops raadde raadsleden en Statenleden eerder aan alleen bijeen te komen als dat ‘strikt noodzakelijk’ is en de vergaderingen zo kort mogelijk te houden. Maar het coronavirus heeft in de tussentijd alleen maar meer om zich heen gegrepen en de maatregelen om de pandemie te beteugelen zijn alleen maar strenger geworden.

Fysiek

,,Met het oog op de vele gewichtige maatschappelijke opgaven is het van groot belang dat het openbaar bestuur zoveel mogelijk blijft functioneren”, vindt Knops. Hij komt ‘zo spoedig mogelijk’ met een wijziging van de wet, die nu nog bepaalt dat de gemeenteraad en de Provinciale Staten alleen kunnen stemmen als ze fysiek in vergadering bijeen zijn.

Voorwaarde is wel dat de vergadering en de besluitvorming openbaar te volgen blijft. Bijvoorbeeld doordat burgers mee kunnen kijken via een videoverbinding.

  1. Kunstenares maakt beer van 10.000 vetplantjes bij ingang Erasmus MC als ode aan zorgpersoneel

    Kunstena­res maakt beer van 10.000 vetplant­jes bij ingang Erasmus MC als ode aan zorgperso­neel

    Met liefst 10.000 vetplantjes heeft kunstenares Adriënne Rombout met haar moeder Ina een beer van 70 vierkante meter bij de hoofdingang van het Erasmus MC gemaakt. De spierpijn na twee dagen buffelen op de grond neemt ze voor lief. ,,Dit is met name voor de helden in de zorg en de patiënten, maar ook om de tuinders een hart onder de riem te steken’’, zegt de Delftse, die in het Westland opgroeide.