Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rotterdamse kiezers breken eeuwrecord: ruim eenderde ging vandaag stemmen

Niet eerder deze eeuw brachten zoveel Rotterdammers hun stem uit bij de Europese verkiezingen als deze keer. Tot aan het begin van de avond leek de opkomst magertjes, maar veel kiesgerechtigden besloten in de laatste uurtjes tóch nog even te stemmen. Het resultaat: een opkomst van 34 procent.

De Europese verkiezingen gelden samen met de waterschapsverkiezingen als de minst populaire onder Rotterdammers. De afgelopen twee verkiezingen - inwoners van de EU mogen om de vijf jaar een nieuw parlement kiezen - bleef de opkomst in Rotterdam bungelen rond de 30 procent. Zelfs in ‘topjaar’ 2004 was de opkomst niet hoger dan 32,8 procent.

Het ging pas storm lopen na het vallen van de avond. Om 18 uur had nog maar 22,4 procent van de stemgerechtigden de moeite genomen om een stem uit te brengen op een Europarlementariër.  Tussen 19 en 20 was het zelfs her en dringen bij de stembus: 19.080 stemgerechtigden besloten tijdens dat uur te gaan stemmen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!