Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rotterdamse hogescholen en Erasmus Universiteit verlengen digitaal onderwijs tot 1 juni

De aangescherpte maatregelen die het kabinet afgelopen maandag afkondigde, hebben ook effect op het hoger onderwijs. Zo verlengen de Erasmus Universiteit, Hogeschool Rotterdam en Inholland de bestaande maatregelen – gebouwen dicht en onderwijs op afstand – tot tenminste 1 juni. ‘Mogelijk wordt dit nog langer, maar dat is afhankelijk van landelijke instructies’’, zegt woordvoerster Carmen Mo Ajok van de Hogeschool Rotterdam.

De Hogeschool Rotterdam meent dat de maatregelen zodanig veel effect hebben op de persoonlijke omgangsvormen en het onderwijs, dat ze tot verlening besloten. ,,We zijn nu op het punt aangekomen dat we onszelf zien als online hogeschool. Dit betekent dat we tot minimaal 1 juni, wellicht langer, onderwijs op afstand aanbieden’’, vertelt Mo Ajok.

Dit heeft ook gevolgen voor de tentamens van de studenten. ,,We zijn nu bezig om uit te zoeken hoe we dit gaan doen. Onderwijs en toetsing wat niet op afstand kan, wordt ingehaald zodra het onderwijs weer normaal kan worden hervat’’, legt Mo Ajok uit.

Quote

Onderwijs en toetsing wat niet op afstand kan, wordt ingehaald zodra het onderwijs weer normaal kan worden hervat

Carmen Mo Ajok, Hogeschool Rotterdam

Praktijk

Ook bij Inholland zal het onderwijs tot 1 juni op afstand worden verzorgd. ,,We zijn tevreden hoe het gaat bij een groot deel van de opleidingen. Maar er zijn ook opleidingen waar nog uitdagingen zijn’’, laat woordvoerder Peter Scheffer weten. Zo is het voor studies met meer praktijkonderdelen, zoals social work en mondzorgkunde, lastiger om digitaal onderwijs aan te bieden. Ook voor studenten in de toeristische sector waar stages momenteel zijn afgebroken, is het nog maatwerk wat betreft de vraag hoe zij het jaar zonder vertraging kunnen afronden. ,,Dit kost even tijd en moet individueel bekeken worden, maar het is uiteindelijk het beste voor de veiligheid en de gezondheid.’’

De Erasmus Universiteit biedt eveneens digitaal onderwijs tot 1 juni aan. Wel drukt de universiteit haar studenten op het hart dat als de mogelijkheid zich aandient om eerder fysiek onderwijs aan te bieden, hiervoor gekozen zal worden. Voor de tentamens is de universiteit momenteel druk bezig om alternatieven te zoeken. ,,We doen al ervaring op met online toetsen op afstand en de eerste ervaringen met het afnemen van tentamens op afstand met kleine aantallen studenten zijn positief’’, vertelt woordvoerder Rateb Abawi. Er wordt nu onderzocht hoe het verder moet met tentamens die niet of afstand kunnen worden afgenomen. De universiteit kijkt naar of dit mogelijk is met bijvoorbeeld esssays, mondelinge presentaties of portfolio's. 

Quote

De eerste ervaringen met het afnemen van tentamens op afstand met kleine aantallen studenten zijn positief

Rateb Abawi, Erasmus Universiteit

Vooralsnog houdt het Albeda College de datum van 6 april aan. ,,Als er nieuwe besluitvorming vanuit de overheid komt, dan zullen wij ons daarop aanpassen. We hebben de afgelopen tijd vol ingezet op onderwijs op afstand en dat loopt bijzonder goed’’, aldus woordvoerder Frank Roozen.

Zowel Hogeschool Rotterdam als Inholland zal komende open dagen eveneens digitaal aanbieden. Zo wordt er via livestream informatie gegeven, kunnen studenten via WhatsApp chatten met studenten en docenten en zijn er opleidingspresentaties om te downloaden.

  1. Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Rotterdam, laat je zien aan de AD-drone!

    Hartjes en lieve teksten van stoepkrijt, vlaggen, compleet oranje straten, dikke duimen omhoog en enthousiast gezwaai. Nederland blijft thuis, maar steekt iedereen die moet werken of binnen blijven vanaf de stoep een hart onder de riem. Daar worden we blij van en dat willen we als AD graag met iedereen delen. Dinsdag vliegt er daarom een speciale AD-drone van onze actie #NLBlijftThuis boven Rotterdam om al die opbeurende ‘straatkunst’ van bovenaf te filmen. Wil je in beeld, meld je dan nu aan.