De Rotterdamse docent Erik van Loon kocht tweedehands laptops voor zijn vmbo-leerlingen die thuis geen computer hebben.
Volledig scherm
De Rotterdamse docent Erik van Loon kocht tweedehands laptops voor zijn vmbo-leerlingen die thuis geen computer hebben. © Erik van Loon

Rotterdamse docent koopt laptops en leent ze uit aan zijn leerlingen

Drieduizend laptops worden in Rotterdam verdeeld onder basisscholen voor les op afstand. Maar ook in het voortgezet onderwijs heeft niet iedere leerling een computer, merkt de Rotterdamse vmbo-docent Erik van Loon. Hij kocht daarom tweedehands laptops en leent ze uit.

Sinds zijn school vanwege corona de deuren sloot, geeft economiedocent Erik van Loon zijn vierdejaars leerlingen online examentrainingen. Al snel bleek dat niet iedereen huiswerk inleverde. ,,Van de 19 leerlingen gaven er vijf aan geen laptop te hebben. Een paar anderen hadden een smoes, maar het verbaast mij niet als ook zij geen computer hebben.” En dan wordt werken naar een diploma moeilijk. ,,Wij werken met grote bestanden, die kun je niet openen op een mobieltje.”

Quote

Wij werken met grote bestanden, die kun je niet openen op een mobieltje

Stichting De Verre Bergen en Coolblue schonken onlangs 3000 chromebooks aan Rotterdamse basisscholen. Een mooi gebaar, vindt Van Loon. ,,Maar er wordt wel een groep vergeten. Het probleem is misschien minder groot dan in het basisonderwijs, maar zo’n 20 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs heeft ook geen laptop.”

Hij mailde de gemeente, maar kreeg als antwoord ‘dat er vanuit gegaan wordt dat scholen zelf in staat zijn ervoor te zorgen dat alle leerlingen van elektronische hulpmiddelen zijn voorzien om onderwijs op afstand te volgen’. Maar de praktijk is anders, stelt Van Loon vast.

Contract

Dus kocht hij vijf tweedehands laptops en stelt hij die beschikbaar aan leerlingen. ,,Ik doneer ze niet, want ik wil ze graag terug voor mijn zomeruniversiteit. Daarom sluit ik een contract af met de ouders om ze te huren voor een euro per dag”, zegt hij. ,,Daar kan ik ze voor verzekeren en repareren.”

Een woordvoerder van onderwijswethouder Saïd Kasmi zegt dat de gemeente inmiddels ook een inventarisatie maakt van de behoefte aan computers voor het voortgezet onderwijs. ,,Maar er zijn er daar minder nodig dan in het basisonderwijs. Daar hebben we er nog ruim duizend nodig.” 

  1. Gamma verhuist op Zuid om plaats te maken voor nieuw Feyenoordstadion

    Gamma verhuist op Zuid om plaats te maken voor nieuw Feyenoord­sta­di­on

    Gamma vertrekt definitief van zijn huidige plek op het bedrijventerrein aan de Korte Stadionweg in Rotterdam-Zuid. Met de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas, die de grond verwerft voor de bouw van het geplande nieuwe Feyenoordstadion, is een overeenkomst getekend voor de koop van het perceel aan de Koperslagerstraat. ,,Het betreft een bedrijfshal en grote buitenruimte van ongeveer 9000 vierkante meter’’, zo luidt de toelichting op de website van Feyenoord City.