Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rotterdam wil nog 28 windmolens rond de stad bouwen (en de rest komt voortaan in zee)

UPDATEDe komende zes jaar plaatst Rotterdam nog 28 windmolens rond de stad. Voor de locaties heeft de gemeente het havengebied op het oog en op de grens met de buurgemeente Albrandswaard.

Deze 28 nieuwe windmolens lijken de laatste te worden die er op het land bij komen, want wethouder Arno Bonte (Energietransitie, GroenLinks) zegt het meest te verwachten van nieuwe windparken op zee. Windmolens op zee wekken meer stroom op omdat ze groter zijn en gewoonweg meer wind vangen. Ook vanwege de weerstand tegen windmolens op het land ziet de wethouder weinig toekomst in meer turbines rond de stad.

Dat staat in de startnota ‘Versnelling Windenergie’ die maandagmiddag is uitgebracht. Hierin staan de plannen van gemeente voor windmolens de komende jaren. Rotterdam wil meer windenergie vanwege de klimaatdoelen en de groeiende vraag naar groene stroom.

Rotterdam kijkt al naar een concrete locatie voor de kust. Net voor Hoek van Holland kunnen volgens de plannen twee rijen van vier windmolens komen. Het haalbaarheidsonderzoek moet nog beginnen.

De molens vlakbij Albrandswaard staan ingetekend rond knooppunt Benelux. Op de studielocaties is plek voor vier windmolens. De gemeente Albrandswaard heeft daar zelf ook plannen.

Wanneer de 28 nieuwe molens rond Rotterdam zijn gebouwd, staan er in de gemeente precies honderd.

  1. Bierverkeer gestremd: Kunnen al die flesjes Heineken de Rotterdamse haven wel bereiken?

    Bierver­keer gestremd: Kunnen al die flesjes Heineken de Rotterdam­se haven wel bereiken?

    Alle ogen van de internationale bierwereld zijn dezer dagen gericht op Rotterdamse haven, de plek waarvandaan dagelijks miljoenen hectoliters Heineken naar alle uithoeken van de wereld worden verscheept. Door een stremming in de rivier de Gouwe kunnen de flesjes en fusten gerstenat niet vanuit de fabriek in Zoeterwoude naar Rotterdam en verder worden vervoerd. Als dat te lang duurt, komt de export stil te leggen.