De Ridderkerkse onderschepte de bankpassen van haar slachtoffers en pinde daar tientallen keren mee.
Volledig scherm
De Ridderkerkse onderschepte de bankpassen van haar slachtoffers en pinde daar tientallen keren mee. © ANP

Ridderkerkse (64) die bankrekeningen van hulpbehoevenden plunderde, moet dik 4 ton betalen

De 64-jarige Clementine de J. uit Ridderkerk moet de staat 425.000 euro betalen. Van dat bedrag staat volgens de rechtbank vast dat ze dat als bewindvoerder gestolen heeft van haar cliënten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden dat de vrouw een half miljoen euro zou moeten aftikken.

Ondanks dat de benadeelden schadeloos zijn gesteld, wilde het OM de Ridderkerkse toch ‘plukken’. ,,Omdat misdaad niet mag lonen, willen we dat ze het gestolen geld terugbetaalt aan de staat’’, legt een woordvoerder van het OM uit. 

In totaal zou de Ridderkerkse 7 ton achterover hebben gedrukt. Ze werd hiervoor in 2018 ook veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, maar ging daartegen in hoger beroep. Dat moet nog worden behandeld. 

Luxe leventje

Het was voor De J. vrij simpel om enorme bedragen te stelen. Ze onderschepte de nieuwe bankpassen van drie slachtoffers, toen die binnenkwamen bij de Rotterdamse stichting De Rotonde die de bewindvoering voor hen deed. Van een vierde slachtoffer handelde ze de erfenis af. Tientallen keren pinde ze met de bankpassen. Omdat het allemaal zo makkelijk ging, voelde ze nooit de drang ermee te stoppen. De tonnen gingen volgens de vrouw op aan haar ‘asociaal luxe leventje’. Het OM heeft daar zo zijn twijfels over, maar waar al het geld dan is gebleven is nooit achterhaald.  

Collega’s van het bewindvoerderskantoor waar de vrouw werkte, hadden geen enkel vermoeden van de diefstal. Zo ook de rechtbank in Rotterdam niet, die jaarlijks de financiën controleert van mensen die een bewindvoerder hebben. Zo kon De J. al die jaren onopgemerkt haar gang gaan. Omdat de Rotterdamse rechtbank ongewild bij de zaak betrokken was geraakt, werd de kwestie rond de ontneming van de wederrechtelijk toegeëigende tonnen behandeld door de rechtbank in Den Haag.

  1. Onderzoek: geluidsscherm van 4 tot 8 meter of grondwal beste oplossing voor ‘herrie’ A15

    Onderzoek: geluids­scherm van 4 tot 8 meter of grondwal beste oplossing voor ‘herrie’ A15

    De aanleg van een 4 tot 8 meter hoog geluidsscherm, een grondwal of een combinatie van beide direct langs de A15 is de beste manier om de geluidsoverlast in de Ridderkerkse wijk Drievliet te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van ingenieursbureau DGMR. De verwachte kosten liggen tussen de 3,1 en 6,7 miljoen euro. Het scherm van 1,5 kilometer, dat ook de luchtkwaliteit moet verbeteren, kan er binnen twee tot vier jaar staan.