De blusrobot is eerste van Nederland.
Volledig scherm
PREMIUM
De blusrobot is eerste van Nederland. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Ridderkerks bedrijf denkt met blusrobotten mensenlevens te redden

Brandweerlieden kunnen in de nabije toekomst op veiligere en efficiëntere manier grote branden te lijf gaan. Dat belooft Holland Special Pumps (HSP) uit Ridderkerk. Dat heeft als eerste Nederlandse bedrijf blusrobotten ontwikkeld die de brandweer letterlijk werk uit handen moeten nemen bij het bestrijden van onder meer gebouwbranden, petrochemische branden en bosbranden. 

Eigenaar Henk de Wit van HSP testte vandaag met enkele medewerkers de nieuwe blusrobotten langs de Lindtsedijk aan de Oude Maas in Zwijndrecht. Met een afstandsbediening kan de robot, uitgerust met rupsbanden, eenvoudig worden bestuurd. Op het scherm zijn beelden vanuit de blusrobot te zien. ,,Je kunt hem dus ook bedienen zonder dat je hem ziet’’, legt Danny de Ridder van HSP uit. 

  1. Kunstenares maakt beer van 10.000 vetplantjes bij ingang Erasmus MC als ode aan zorgpersoneel

    Kunstena­res maakt beer van 10.000 vetplant­jes bij ingang Erasmus MC als ode aan zorgperso­neel

    Met liefst 10.000 vetplantjes heeft kunstenares Adriënne Rombout met haar moeder Ina een beer van 70 vierkante meter bij de hoofdingang van het Erasmus MC gemaakt. De spierpijn na twee dagen buffelen op de grond neemt ze voor lief. ,,Dit is met name voor de helden in de zorg en de patiënten, maar ook om de tuinders een hart onder de riem te steken’’, zegt de Delftse, die in het Westland opgroeide.