Volledig scherm
Het World Trade Center in het centrum van Rotterdam. © Archieffoto ANP

Renovatie van gevel World Trade Center Rotterdam

De gevel van World Trade Center Rotterdam wordt vanaf maandag gerenoveerd. De verbouwing van het monumentale complex wordt hiermee voor heel het centrum zichtbaar. De werkzaamheden starten aan de Meentzijde. Winkels blijven gewoon bereikbaar.

Het voormalige beursgedeelte van het Rotterdamse WTC stamt uit 1939-1940. Hoewel de laagbouw als rijksmonument niet verplicht is een energielabel te ‘scoren’, is eigenaar Bouwinvest daar wel mee aan de slag gegaan. De kozijnen worden vernieuwd, de gevel schoongemaakt en het glas vervangen door een deels zonwerende glasvariant. Dit laatste levert een koolstofdioxide-besparing van 30 ton CO2.

De gevelrenovatie van de Meentzijde duurt naar verwachting maximaal vijf maanden. Daarna worden ook de gevels aan de kant van de Coolsingel en het Rodezand aangepakt. Ook de hoofdentree aan de zijde van de Koopgoot gaat op de schop. Daarbij verdwijnen de vlaggen en planten op het bordes en moet voor het beeld van Gijsbert Karel van Hogendorp een nieuwe plek worden gezocht.

Na de verbouwing en renovatie kan er ook worden overnacht. Er ligt een plan om van een deel van het WTC een hotel te maken, zo bevestigt een woordvoerster. Echter: ,,Op dit moment is er nog zo weinig over bekend, dat we dit nieuws nog niet groot naar buiten brengen.’’

  1. Wel of geen extra beveiliging na plunderplannen Bijenkorf? Het blijkt een gevoelig onderwerp

    Wel of geen extra beveili­ging na plunder­plan­nen Bijenkorf? Het blijkt een gevoelig onderwerp

    Oproepen op social media om de Rotterdamse Bijenkorf te bestormen, brachten gisteren veel politie en beveiligingsmedewerkers op de been in en rond het luxe warenhuis. De associatie met recente winkelplundering door groepen jongeren in Amsterdam en Brussel was snel gemaakt. Het liep af met een sisser: plunderjeugd werd niet gespot in de binnenstad. Of er nu extra beveiliging komt, blijkt een delicate vraag.