Volledig scherm
Reclamefolders morgen alleen nog door de brievenbus als er een ja-sticker opzit. © GLA

Reclamefolders in de ban, huis-aan-huisbladen blijven welkom

Rotterdam doet ongeadresseerd reclamewerk definitief in de ban. Per 1 januari mogen reclamefolders alleen nog door de brievenbus als er een ja-sticker op zit. Met de maatregel hoopt de gemeente op jaarbasis  ruim 3,8 miljoen kilo papier te besparen. Dat betekent echter niet dat de afvalstoffenheffing er door omlaag gaat.

Een uitzondering wordt gemaakt voor de huis-aan-huisbladen. Omdat veel Rotterdammers die op prijs stellen, mogen die gratis kranten nog wel op iedere deurmat vallen. Voorwaarde is wel dat de huis-aan-bladen minimaal voortaan 30 procent inhoudelijke artikelen bevatten. ,,Daarmee willen we voorkomen dat, net als in Amsterdam is gebeurd, handige reclameboeren met nieuwe huis-aan-huisbladen komen die vrijwel geheel uit reclame bestaan”, zegt milieuwethouder wethouder Arno Bonte.

Bestaande stickers 

Volgens Bonte vinden de huis-aan-huisbladen in Rotterdam de nieuwe stelregel heel redelijk. ,,De meesten hebben nu al 25 procent aan inhoud, een blad als de Havenloods overschrijdt de 30 procent nu al ruimschoots”, zegt Bonte. Mensen die geen huis-aan-huisblad willen ontvangen, kunnen dat aangeven met een nee/nee-sticker. Bestaande stickers blijven geldig, nieuwe stickers zijn af te halen bij de verschillende stadswinkels.

Verspreiders van reclamefolders die in de fout gaan, worden bij de eerste overtreding gewaarschuwd, daarna volgen er boetes. Hoe hoog die zijn, is niet bekend. In Amsterdam geldt een boete van 500 euro per onterecht bezorgde folder.