Volledig scherm
Overal waar eiken dicht bij elkaar staan, zoals het Zuiderpark en Kralingsebos, duiken de rupsen met de gevreesde brandharen op. © ANP

Proef: bacteriën moeten de eikenprocessierups doden

Het is nu alle hens aan dek bij de bestrijders van de eikenprocessierups in Rotterdam. Overal waar eiken dicht bij elkaar staan, zoals het Zuiderpark en Kralingsebos, duiken de rupsen met de gevreesde brandharen op. Naast de oude manier, elke dag in beschermende pakken nesten wegzuigen, probeert Rotterdam een nieuwe bestrijdingsmethode met bacteriën uit.

Het is nog een proef, maar de eerste resultaten van de minder arbeidsintensieve manier stemmen hoopvol. ,,Met een bacteriepreperaat wordt de boom verneveld. De bacteriën hechten zich aan het blad en blijven een aantal dagen actief. Als de rupsen dit blad eten, gaan ze dood”, legt Ronald Loch, adviseur Bomen bij Stadsbeheer Rotterdam uit. ,,We hebben het uitgeprobeerd en die bomen waren daarna vrij van eikenprocessierupsen.”

Stadsbeheer heeft begin dit jaar in de buurt van eiken 150 nestkastjes voor koolmezen opgehangen. Deze vogels eten namelijk eikenprocessierupsen. Van de haren, waar mensen behoorlijke jeuk en pijn van kunnen krijgen, hebben de dieren geen last. Het is nog te vroeg om te zeggen of deze vliegende ‘rupsbusters’ zorgen voor een afname van het aantal rupsen. Loch: ,,Maar de nestkastjes waren in elk geval bijna allemaal bezet. En alle beetjes helpen. Daarom gaan we ook vleermuiskasten opgehangen, want vleermuizen eten namelijk de vlinders van de eikenprocessierups.”

Wie in een eik een nest met eikenprocessierupsen ziet, kan dit melden via de Buitenbeter-app van Rotterdam of via 14010. De gemeente probeert dan zo snel mogelijk de rupsen weg te halen.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!