Volledig scherm
© ANP/Phil Nijhuis, Mascolori/Livia Dencher, bewerking: ADR

Prinsjesdag: hoedjes én de schoenen van Hugo

Zeg je Prinsjesdag, zeg je hoedjes. Natuurlijk ook troonrede en miljoenennota, maar als het aan oprichter Jochem Grund van de Rotterdamse schoenenwinkel Mascolori ligt, wordt ‘schoenen’ aan dit rijtje toegevoegd. Die kans is best groot, want de winkel heeft al enige jaren minister Hugo de Jonge uit Rotterdam als ‘uithangbord’. ,,Premier Rutte mag ook nog langskomen.’’

Ook komende Prinsjesdag, volgende week dinsdag, draagt de CDA-minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wederom Rotterdamse stappers. Dit keer zijn ze ontworpen samen met de Rotterdamse kunstenares Livia Dencher van Atelier Herenplaats, een kunstcentrum voor mensen met een beperking. 

Grund: ,,De minister heeft samen met zijn vrouw bij Herenplaats werk uitgezocht dat hem aanspreekt en past bij wat hij op Prinsjesdag wil uitstralen.” Wat dat is, wordt nog even geheim gehouden, maar Livia tekent en schildert graag berglandschappen met dorpen vol huizen, mensen en dierfiguren. Het leer voor de ‘derde dinsdag-schoenen’ is in Italië geprint en de schoenen zijn in Portugal gemaakt.

Volledig scherm
Schoenontwerp voor Hugo de Jonge © Mascolori/Livia Dencher

Het gebeurt steeds vaker dat ministers, staatssecretarissen en Kamerleden de kleding die ze dragen bij officiële gelegenheden, zoals Prinsjesdag, laten maken door beginnende ontwerpers. Het gaat vaak om de hoeden van de dames.

,,De hoedjes zijn inmiddels een traditie, maar de heren komen er nog steeds bekaaid vanaf’’, vindt de schoenenliefhebber van Mascolori. ,,Wat mij betreft maken we van de schoenen ook een leuke traditie. Daarom heb ik Hugo ook benaderd. Hij vond het leuk en wilde graag een sociale insteek. Zo zijn we bij Herenplaats gekomen. En premier Rutte mag ook nog langskomen. Dat is geen stemadvies hoor, iedereen is welkom.”

CDA‘er Hugo de Jonge is al vele jaren een liefhebber van opvallende schoenen. Als wethouder van Rotterdam droeg hij al kleurrijke stappers. De Mascolori-schoenen die hij aan had na zijn beëdiging tijdens de bordesscène met de koning leidden tot veel ophef. Ze zouden te opvallend zijn geweest. Het commentaar van de Rotterdamse minister en vice-premier: ,,Er is geen reden om somber en saai door het leven te gaan.”

Zondag kan de minister zijn schoenen ophalen bij Herenplaats in Rotterdam. Daar is ook de opening van een expositie van Livia Dencher.

Volledig scherm
De schoenen van koning Willem-Alexander en vicepremier Hugo de Jonge. © ANP
  1. ‘Mr. Songfestival weet niets van Rotterdam en ik pleurde bijkans van m'n poef’
    PREMIUM
    Column

    ‘Mr. Songfesti­val weet niets van Rotterdam en ik pleurde bijkans van m'n poef’

    Weet u, ik dacht: kat in 't bakkie. Ik ben zo chauvinistisch als de tering, dus wat Roffa betreft is het bij mij alle dagen feest. Het is Rotterdam voor, Rotterdam na en - dat vooral - Rotterdam boven. Dus ach, was mijn stellige overtuiging, tijdens het Eurovisie Songfestival zal de stad bársten van de feestbeestende fuifnummers, uit alle krochten van Europa, die zich lallend laven aan al het fraais dat Rotjeknor heeft te bieden. Appeltje eitje!