Volledig scherm
Met behulp van een robot werd een netvliesoperatie uitgevoerd. © Het Oogziekenhuis Rotterdam

Primeur voor Oogziekenhuis Rotterdam: robot helpt arts bij netvliesoperatie

Een wereldwijde primeur voor Het Oogziekenhuis Rotterdam. Daar is voor het eerst met behulp van een robot een oogoperatie uitgevoerd. Dit is wereldwijd nog nergens anders gebeurd. De robot hielp vorige week een chirurg bij een netvliesoperatie. Dat maakte het ziekenhuis vandaag bekend. 

Slechts een kleine groep gespecialiseerde artsen voert een netvliesoperatie uit. Dat komt omdat het een ingewikkelde ingreep is die veel precisie vereist. Om de operaties nauwkeuriger en veiliger uit te voeren, werd een robot ontwikkeld die artsen als een soort derde hand ondersteunt. 

,,Dit is een belangrijke stap binnen de oogheelkunde’’, zegt netvlieschirurg Koorosh Faridpooya. ,,Het oog is een complex orgaan. Tijdens een oogoperatie opereren we binnen een erg klein gebied. De oogarts moet daarom zeer precies te werk gaan. We verwachten dat we hierdoor complicaties kunnen verminderen en het resultaat voor de patiënt kunnen verbeteren.”

Begin vorig jaar nam Het Oogziekenhuis Rotterdam de operatierobot in gebruik voor tests. Vorige week donderdag werd de eerste patiënt succesvol geopereerd. De robot zal in de toekomst vaker worden ingezet. Volgens het ziekenhuis maakt de robot op langere termijn ook de behandeling van aandoeningen aan het netvlies mogelijk die nu nog niet of nauwelijks te behandelen zijn. 

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!