‘Pistepechvogels’ met eerste en enige gipsvlucht weer thuisgebracht: ‘Ik ga met been omhoog Netflix kijken’

VIDEODe eerste en enige gipsvlucht van het jaar bracht vandaag zeven pistepechvogels van Oostenrijk naar Rotterdam The Hague Airport. Marco van Noord uit Rotterdam was een van hen. Maandag gleed hij in Saalbach Hinterglemm uit de bocht en hij wist meteen: met zo’n pijnlijke voet is de skivakantie afgelopen. ,,Ik ski al vijf jaar, dus onervaren ben ik niet. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje”, zegt hij nadat hij de vliegtuigtrap af is gehinkt.

Toch had Van Noord een leuke vakantie. ,,De sfeer was goed, het personeel vriendelijk en ik heb lekker gegeten”, zegt hij opgeruimd. Hij is blij dat hij met een ambulancevliegtuig naar huis mocht, dat is een stuk sneller dan over de weg. ,,Nu ga ik thuis met mijn been omhoogzitten en Netflix kijken.”

Kruisband

Emma Lievers uit Eindhoven is een van de andere slachtoffers. Ook zij ging op een van de pistes van Saalbach onderuit en vreest nu voor een gescheurde kruisband. De vlucht met andere pechvogels vond ze prettig: gedeelde smart is halve smart. ,,Het was aan boord heel gezellig”, zegt ze. ,,En het is fijn om van deur tot deur gebracht te worden.”

Alarmcentrale Eurocross Assistance kreeg dit wintersportseizoen al meer dan 1300 meldingen van geblesseerde wintersporters uit Nederland. De meeste meldingen komen uit Oostenrijk, gevolgd door Frankrijk en Italië. De top drie van verwondingen bestaat uit letsel aan onderbeen, bovenbeen en hoofd.

De tekst loopt door onder de foto. 

Eerste en gelijk ook de laatste gipsvlucht landen vanmiddag in Rotterdam. Marco de Noord uit Rotterdam
Volledig scherm
Eerste en gelijk ook de laatste gipsvlucht landen vanmiddag in Rotterdam. Marco de Noord uit Rotterdam © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Stretcher

Suzan de Wit van Eurocross raadt wintersporters aan zich goed voor te bereiden op hun vakantie. ,,Dat betekent ook een goede verzekering met wintersportdekking afsluiten”, zegt ze. De kosten van repatriëring lopen immers op. ,,Word je liggend op een stretcher naar huis gevlogen, dan kost dat 2000 euro. Daar komen de kosten voor de ambulance nog bij.”

De gipsvlucht werd na een afwezigheid van drie jaar weer eenmalig uitgevoerd vanwege de grote drukte tijdens de krokusvakantie. De intentie is er volgend jaar opnieuw één uit te voeren.

Emma Lievers uit Eindhoven komt aan in Rotterdam.
Volledig scherm
Emma Lievers uit Eindhoven komt aan in Rotterdam. © ANP