Een blindengeleidehond, foto ter illustratie.
Volledig scherm
Een blindengeleidehond, foto ter illustratie. © ANP XTRA

Personen met laag inkomen krijgen straks geld voor zieke hulphond

De medische zorg voor hulphonden wordt voor het einde van het jaar toegevoegd aan de Bijzondere Bijstand. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van vragen van de Partij voor de Dieren. Fractievoorzitter Ruud van der Velden van de PvdD noemt het besluit ‘een goede zaak voor Rotterdam’.  

Mensen met een laag inkomen komen door de wijziging niet meer in financiële problemen als hun blindengeleidehond of hulphond medische hulp nodig heeft. 

Medische zorg

De  PvdD zag eigenlijk graag dat zorg voor alle soorten huisdieren van mensen ‘met een smalle beurs’ zou worden opgenomen in de regeling voor Bijzondere Bijstand. Daar zag het college niets in. Volgens hen is de zorg voor een huisdier in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de baasjes. Iemand die ervoor kiest een huisdier te nemen, is daar volgens het college ook zelf verantwoordelijk voor.

Daarmee is voor de PvdD de kous niet af. ,,We blijven dit agenderen”, zegt Van der Velden. ,,Ik ga dit ook inbrengen in de gemeenteraad. Dan mag die zeggen wat ze vindt van de antwoorden.” Het college heeft wel aangegeven te willen onderzoeken of een regeling voor financiële compensatie voor inwoners met een kleine beurs ‘meerwaarde heeft’. 

Wijzing komt voor 2020

De Partij voor de Dieren vindt het ‘fantastisch’ dat in ieder geval nu de steun voor hulphonden geregeld is. ,,Ik denk dat dit hard nodig is”, zegt Van der Velden over het voornemen.

Een wijziging van de beleidsregels voor de Bijzondere Bijstand is gepland voor dit najaar. Dat betekent dat de hulp bij medische problemen voor 2020 geregeld is. Van der Velden geeft aan dat hij namens de PvdD de wijziging van de regels goed in de gaten blijft houden. ,,Belangrijk is natuurlijk ook de uitvoering”, zo besluit hij.

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!