Er dreigen grote essen om te vallen in het Kralingse Bos. De bomen worden met spoed gerooid. Een deel van de doorgaande Beatrixlaan is afgezet.
Volledig scherm
Er dreigen grote essen om te vallen in het Kralingse Bos. De bomen worden met spoed gerooid. Een deel van de doorgaande Beatrixlaan is afgezet. © Gemeente Roterdam

Pas op, ‘grote jongens’ in Kralingse Bos staan op omvallen

Het stormachtige weer van de afgelopen tijd heeft toch nog meer slachtoffers gemaakt in het Kralingse Bos in Rotterdam. Verschillende grote essen staan op omvallen, heeft de gemeente ontdekt. De 107 onveilige bomen worden nu met spoed gerooid. Een deel van de Beatrixlaan, de doorgaande weg door het bos, is uit voorzorg afgesloten. De horeca in het bos blijft bereikbaar.

Tijdens de heftige storm Ciara van 9 februari waren al verschillende bomen op de weg gevallen. Ook bij het opruimen gingen er bomen om. Toen ontdekte de groenverzorgers dat er nog meer exemplaren op omvallen staan. Het gaat om essen met een hoogte van 25 tot 30 meter waarvan de wortels zijn afgestorven. 

De gemeente heeft met spoed een kapvergunning aangevraagd, die inmiddels verleend is. Dinsdag is begonnen met het rooien van de onveilige essen. Een deel van het Kralingse Bos, waaronder de Doorkijk en een deel van de Beatrixlaan, is vanwege het risico op omvallende bomen uit voorzorg afgesloten. 

Er staan in de ‘gevaarlijke zone’ ook eiken en esdoorns, maar die zijn gezond en blijven staan. Op de plek van de essen groeien inmiddels spontaan jonge eiken.

Tijdens het opruimen van de schade na storm Ciara ontdekten de groenverzorgers van Stadsbeheer dat er in het Kralingse Bos nog meer bomen op omvallen staan.
Volledig scherm
Tijdens het opruimen van de schade na storm Ciara ontdekten de groenverzorgers van Stadsbeheer dat er in het Kralingse Bos nog meer bomen op omvallen staan. © AD

Letterzetter 

Ook de dode fijnsparren worden gelijk meegenomen. De fijnsparren zijn ten onder gegaan aan de zogeheten letterzetter, een kever. De kans bestaat dat takken en stukken kroon afbreken, naar beneden vallen en op een  voet- of ruiterpad terechtkomen. 

De letterzetter boort gangen onder de bast van volwassen, verzwakte naaldbomen en legt daar eitjes. De keverlarven eten zich vervolgens verder een weg onder de bast. De boom verzwakt en gaat uiteindelijk dood. Voor het rooien van deze bomen in het bosplantsoen is een vergunning aangevraagd.