Ouders overleden Raisa krijgen nog 'n klap: waar is haar broer?

Het drama voor de ouders van de overleden Rotterdamse Raisa Fairbairn (28) dreigt nog groter te worden. Hun zoon Rebert (37) die ook in de havenstad woont, wordt al dagen vermist en kan beslist niet zonder zijn medicijnen.

In het onderzoek naar Raisa's dood is de politie op zoek naar een man met wie ze is gezien, kort voordat ze op de Kop van Zuid onder verdachte omstandigheden in het water belandde. De man kan volgens de politie een belangrijke getuige zijn.

Raisa werd in de vroege ochtend van dinsdag 7 januari bij de centrale post van de Watertaxi bij Hotel New York door hulpdiensten uit het water gered en gereanimeerd. Desondanks overleed zij enkele dagen later in het ziekenhuis. Het onderzoek naar haar dood is in volle gang. Eerst ging de politie niet uit van een misdrijf, maar dat standpunt is kort daarna verlaten. De recherche verzamelt volop informatie en heeft een berg vragen. De belangrijkste is: wie is de man met wie Raisa rond 04.40 uur op de bewuste plek - het Landverhuizersplein - is gezien? Op camerabeelden is te zien dat ze met de man stond te praten. Daarna liepen zij ieder een andere richting op. De man liep in de richting van de parkeerplaats achter Hotel New York en Raisa liep in de richting van de kade. Dit was ongeveer vijf minuten voordat ze in het water viel.

De dag dat Raisa werd gevonden, meldde haar zus op social media dat ze werd vermist. Zij deelde een woning met Raisa en haar vriend. Ze sloeg alarm toen ze dinsdag te horen kregen dat ze niet was verschenen op de school waar ze dansles gaf en ze geen contact met Raisa kon krijgen. ,,Ze zou haar leerlingen nooit zo maar laten staan'', zegt een van Raisa's vrienden. ,,Raisa lag toen al in het ziekenhuis, maar dat was bij ons niet bekend omdat de politie niet wist wie de vrouw was die uit het water was gehaald. Raisa bleek haar telefoon niet bij zich te hebben. Raisa die de deur uitgaat zonder haar telefoon is iets dat we ons moeilijk voor kunnen stellen. Het is vaag.''

Misdrijf

Raisa's vrienden zeggen een misdrijf zeker niet uit te sluiten. Bronnen rond het onderzoek vertellen dat degene die de alarmdienst belde met het bericht dat iemand in het water lag, was verdwenen toen de hulpdiensten arriveerden. Er is een getuige die zegt dat dinsdagochtend voordat Raisa in het water werd gevonden, een man en vrouw op straat ruzie maakten.

De politie geeft aan nog steeds op zoek te zijn naar informatie van andere getuigen die Raisa in de uren voorafgaand aan het verdrinkingsincident mogelijk hebben gezien of gesproken. Het is voor het onderzoeksteam nog niet duidelijk met wie Raisa die avond en/of nacht heeft doorgebracht en met wie ze heeft gesproken. Ook is het nog de vraag hoe Raisa vanuit Overschie, waar ze woont, in Rotterdam-Zuid is gekomen.

De ouders van Raisa, die op Curaçao wonen, zijn naar Rotterdam overgevlogen. Ze kregen bij hun aankomst nog een klap te verwerken, want hun zoon Rebert (37) wordt sinds donderdagochtend vermist. Rebert Fairbairn verdween nadat hij woensdag nog bij zijn zus Raisa in het ziekenhuis was geweest. Hij is voor het laatst gezien bij zijn huis aan de Putsebocht in Rotterdam. Hij woont daar in een woongroep en heeft dringend zijn medicijnen nodig. Pogingen om contact met hem te krijgen en een zoektocht langs bekenden in Hoogvliet, bij wie hij mogelijk zou verblijven, hebben tot nu toe niets opgeleverd. De politie meldt dat gezien Reberts gemoedstoestand en medische zorg die hij nodig heeft, het belangrijk is dat hij zo snel mogelijk wordt gevonden.

Volledig scherm
De Hulpdiensten haalden Raisa dinsdag uit het water. Ze werd gereanimeerd, maar overleed later in het ziekenhuis. © MediaTV
Volledig scherm
Rasia. © Privéfoto
Volledig scherm
Rebert. © Politie