Oprichtster schooltje voor autisten: ‘We zijn alleen maar gedwarsboomd’
In één zomer schreef Sas Boot al haar frustratie over haar door de gemeente Rotterdam gesloten schooltje voor autisten van zich af. Het boek De Acato Affaire verschijnt woensdag.
Begrip voor het besluit Acato te sluiten heeft ze nog steeds niet, zegt ze. ,,Kinderen en ouders kunnen nog steeds geen kant op. En het wordt ouders onmogelijk gemaakt om iets te doen. Terwijl onderwijsgeld voor ieder kind is.”
Gesloten
Acato, het door Boot opgezette schooltje waar bijna twintig autistische kinderen in hun eigen tempo les kregen, werd in maart door de gemeente Rotterdam gesloten. Acato voldeed volgens de gemeente niet aan de eisen. Volgens Boot is er nooit serieus geprobeerd om het initiatief te laten slagen.
Er waren echt heel veel manieren om het wél mogelijk te maken, maar dan moet er wel sprake zijn van goede wil.
,,Er waren echt heel veel manieren om het wél mogelijk te maken, maar dan moet er wel sprake zijn van goede wil. Omdat die er niet was, kwamen ze steeds maar met nieuwe regels aanzetten om het ons onmogelijk te maken. We hadden een goedlopend schooltje en zijn alleen maar gedwarsboomd, en de kinderen zijn de klos.”
Dát er nooit serieus is nagedacht over een toekomst voor Acato blijkt uit stukken die Boot heeft opgevraagd, en die in bezit zijn van deze krant. Al in november vorig jaar is tussen de gemeente Rotterdam en schoolbesturen afgesproken dat de instroom bij Acato moest stoppen. Daarmee was het initiatief ten dode opgeschreven, terwijl het bestuur in de waan was dat er onderhandeld werd over de toekomst.
Boot begon Acato nadat haar eigen autistische dochter thuis kwam te zitten nadat ze doodongelukkig werd op school. Ze vroeg een persoonsgebonden budget (pgb) aan en huurde docenten in. Na een verhaal in deze krant meldden meer ouders zich, óók kinderen die nog leerplichtig waren. Boot beschrijft in haar boek haar zoektocht om het schooltje erkend en gefinancierd te krijgen.
Artikel gaat verder onder de foto.
‘Later zou iemand tegen me zeggen dat het onze grootste fout is geweest om de hulp van de gemeente in te roepen’, schrijft Boot in haar boek. Het probleem is volgens haar dat de gemeente over zorggeld (het pgb) gaat en het ministerie over onderwijsgeld. Geld voor onderwijs gaat naar schoolbesturen. Er is in het onderwijs geen persoonsgebonden budget waar ouders voor hun kind over kunnen beschikken.
Reddingsplan
In maart besloot wethouder Judith Bokhove de school plotseling te sluiten. Een reddingsplan na bemiddeling van de Ombudsman, dat met ouders en een topambtenaar op papier werd gezet, werd in mei door Bokhove van tafel geveegd. Het debat over de Acato-affaire kostte Bokhove vervolgens bijna de kop.
Op de plek waar Acato was, is nu een proef met een combinatie van zorg en onderwijs, mét een officiële school. Negen kinderen gaan daar naar school, allemaal kinderen die ook naar Acato gingen. Een deel van de oudere kinderen is met Boot meegegaan en volgt nog dagbesteding én lessen.
Het boek ‘De Acato Affaire’ wordt woensdagavond gepresenteerd in Studio de Bakkerij tijdens een avond over thuiszitters, leerlingen die niet naar school gaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
PREMIUM
Alle Acato-leerlingen zitten thuis, wethouder moet op het matje komen
Alle leerlingen van het gesloten autistenschooltje Acato zitten thuis. Dit kan zo niet, vindt een groot deel van de Rotterdamse gemeenteraad. Wethouder Judith Bokhove moet op 6 juni verantwoording afleggen over haar aversie tegen het schooltje en met een oplossing op de proppen komen. -
PREMIUM
Deze cafetaria sluit na zestig jaar de deuren: ‘Het einde van een tijdperk’
Al zestig jaar is Cafetaria Graafland een begrip in Oud-Krimpen en ver daarbuiten. Maar de familie Graafland vindt het mooi geweest, zaterdag gaan de deuren van de snackbar dicht. Met pijn in het hart, dat wel. ,,Wij waren het laatste ‘winkeltje’ van de Waalstraat. Onze sluiting is het einde van een tijdperk.” -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
Wethouder Bokhove zwaar gedeukt uit debat over autistenschool Acato
Wethouder Judith Bokhove (Jeugdzorg, GroenLinks) heeft het debat over de sluiting van Acato – een schooltje voor autistische kinderen – weliswaar overleefd, maar ze heeft hinkend het stadhuis verlaten.
-
PREMIUM
Gemeente zegt speciaal schooltje Acato de wacht aan, ouders geschokt
De gemeente Rotterdam wil niet langer samenwerken met het speciale schooltje Acato voor vooral kinderen met autisme. Het vertrouwen is weg dat het in Crooswijk gevestigde schooltje nog een professionele aanbieder van jeugdhulp kan worden, meldt de Rotterdamse wethouder Judith Bokhove. De schok bij de ouders is groot. -
PREMIUMvan wieg tot graf
Adriana (51) was niet zomaar een sportinstructrice: ‘Ze deed alles met haar hart’
Van dansles tot body pump: meer dan achttien jaar gaf Adriana (51) les bij David Lloyd. Maar de in Brazilië geboren Schiedamse was niet zomaar een sportinstructrice. Alles wat ze deed kwam uit het hart en daarmee wist ze velen te raken. Op de eerste plaats haar gezin. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.