Oprichtster schooltje voor autisten: ‘We zijn alleen maar gedwarsboomd’
In één zomer schreef Sas Boot al haar frustratie over haar door de gemeente Rotterdam gesloten schooltje voor autisten van zich af. Het boek De Acato Affaire verschijnt woensdag.
Nadia Berkelder
Begrip voor het besluit Acato te sluiten heeft ze nog steeds niet, zegt ze. ,,Kinderen en ouders kunnen nog steeds geen kant op. En het wordt ouders onmogelijk gemaakt om iets te doen. Terwijl onderwijsgeld voor ieder kind is.”
Acato, het door Boot opgezette schooltje waar bijna twintig autistische kinderen in hun eigen tempo les kregen, werd in maart door de gemeente Rotterdam gesloten. Acato voldeed volgens de gemeente niet aan de eisen. Volgens Boot is er nooit serieus geprobeerd om het initiatief te laten slagen.
Er waren echt heel veel manieren om het wél mogelijk te maken, maar dan moet er wel sprake zijn van goede wil.
,,Er waren echt heel veel manieren om het wél mogelijk te maken, maar dan moet er wel sprake zijn van goede wil. Omdat die er niet was, kwamen ze steeds maar met nieuwe regels aanzetten om het ons onmogelijk te maken. We hadden een goedlopend schooltje en zijn alleen maar gedwarsboomd, en de kinderen zijn de klos.”
Dát er nooit serieus is nagedacht over een toekomst voor Acato blijkt uit stukken die Boot heeft opgevraagd, en die in bezit zijn van deze krant. Al in november vorig jaar is tussen de gemeente Rotterdam en schoolbesturen afgesproken dat de instroom bij Acato moest stoppen. Daarmee was het initiatief ten dode opgeschreven, terwijl het bestuur in de waan was dat er onderhandeld werd over de toekomst.
Boot begon Acato nadat haar eigen autistische dochter thuis kwam te zitten nadat ze doodongelukkig werd op school. Ze vroeg een persoonsgebonden budget (pgb) aan en huurde docenten in. Na een verhaal in deze krant meldden meer ouders zich, óók kinderen die nog leerplichtig waren. Boot beschrijft in haar boek haar zoektocht om het schooltje erkend en gefinancierd te krijgen.
‘Later zou iemand tegen me zeggen dat het onze grootste fout is geweest om de hulp van de gemeente in te roepen’, schrijft Boot in haar boek. Het probleem is volgens haar dat de gemeente over zorggeld (het pgb) gaat en het ministerie over onderwijsgeld. Geld voor onderwijs gaat naar schoolbesturen. Er is in het onderwijs geen persoonsgebonden budget waar ouders voor hun kind over kunnen beschikken.
Reddingsplan
In maart besloot wethouder Judith Bokhove de school plotseling te sluiten. Een reddingsplan na bemiddeling van de Ombudsman, dat met ouders en een topambtenaar op papier werd gezet, werd in mei door Bokhove van tafel geveegd. Het debat over de Acato-affaire kostte Bokhove vervolgens bijna de kop.
Op de plek waar Acato was, is nu een proef met een combinatie van zorg en onderwijs, mét een officiële school. Negen kinderen gaan daar naar school, allemaal kinderen die ook naar Acato gingen. Een deel van de oudere kinderen is met Boot meegegaan en volgt nog dagbesteding én lessen.
Het boek ‘De Acato Affaire’ wordt woensdagavond gepresenteerd in Studio de Bakkerij tijdens een avond over thuiszitters, leerlingen die niet naar school gaan.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.