Een deelneemster aan een langlopend gezondheidsonderzoek van Erasmus MC (ERGO) in de wijk Ommoord. De onderzoekers gebruikten gegevens uit deze studie dat sinds 1990 loopt.
Volledig scherm
Een deelneemster aan een langlopend gezondheidsonderzoek van Erasmus MC (ERGO) in de wijk Ommoord. De onderzoekers gebruikten gegevens uit deze studie dat sinds 1990 loopt. © Marco De Swart

Onderzoekers Erasmus MC: komende jaren mogelijk veel minder dementiegevallen dan voorspeld

Het aantal mensen met dementie zal komende jaren minder hard stijgen dan eerder werd aangenomen. Dat ontdekten onderzoekers van het Erasmus MC met behulp van een nieuw, gedetailleerd computermodel dat verder kijkt dan de vergrijzing van de bevolking. Het onderzoek wijst uit dat het aantal nieuwe dementiegevallen in 2050 tot zo’n veertig procent lager kan liggen dan eerder voorspeld. 

  1. Parkinsonpatiënt Jan bedwingt met dochter Lotte het Pieterpad: ‘Zonder haar zou ik het niet kunnen’
    PREMIUM

    Parkinson­pa­tiënt Jan bedwingt met dochter Lotte het Pieterpad: ‘Zonder haar zou ik het niet kunnen’

    Parkinson of niet, Vlaardinger Jan van Hasselt (56) rijdt samen met zijn dochter Lotte (22) vanaf maandag in acht etappes van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Limburg. 450 kilometer op de Elliptigo, een combinatie van hardlopen en fietsen. ,,Eigenlijk wilde ik door heel Nederland rijden, maar mijn familie verklaarde me voor gek omdat ik net ben geopereerd”, zegt Van Hasselt.