OM eist twee jaar cel tegen atletiektrainer Jerry M. voor misbruik minderjarige meisjes

updateDe officier van justitie heeft een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk, geëist tegen atletiektrainer Jerry M. (59) uit Rotterdam. Justitie vindt alle vier de ontuchtzaken met minderjarige meisjes bewezen die plaats vonden tussen 2000 en 2010. M. ontkende de beschuldigingen vandaag in de Dordtse rechtbank.

Naast de gevangenisstraf wil de officier dat Jerry M. duizenden euro’s aan schadevergoeding betaalt aan de vrouwen die aangifte hebben gedaan. Justitie wil daarnaast een contactverbod met zijn voormalige pupillen die aangifte hebben gedaan, een meldplicht bij de reclassering en een beroepsverbod als trainer in welke sport dan ook. Zijn advocaat meldde dat de Rotterdammer een nieuwe trainersloopbaan in het voetbal had willen opbouwen.

M. stond in de atletiekwereld hoog aangeschreven en trainde clubs in Den Haag, Rotterdam en Barendrecht. Al gingen er al jaren geruchten dat de coach niet van jonge meisjes kon afblijven. Hij zou in de jaren 80 zelfs enkele minderjarige meisjes zwanger hebben gemaakt, maar die zaken zijn verjaard. Tot een aangifte kwam het niet, totdat de Nederlandse Atletiekunie M. in 2018 levenslang schorste op basis van een rapport van het Instituut Sportrechtspraak. Daar legde M. in elk geval een gedeeltelijke bekentenis af.

Psychische problemen

De politie begon daarna een groot onderzoek. Het leidde tot vier aangiftes van ontucht tussen 2000 en 2010. Zo wordt M. verweten de destijds 14-jarige Jessica in Lloret de Mar te hebben misbruikt. Hij zou tijdens het trainingskamp haar borsten hebben gemasseerd. M. gaf toe met de tiener in één bed te hebben geslapen en haar te hebben gemasseerd, terwijl haar bovenlijf was ontbloot. Toen ze vroeg ‘of dit wel oké was’, zou M. hebben gezegd dat ze niets tegen haar ouders mocht vertellen.

Na deze gebeurtenissen eindigde de atletiekloopbaan van Jessica abrupt en kampte ze jarenlang met zware psychische problemen. Ze deed niet direct aangifte. ,,Ik zou dan de kinderen van je wegnemen en je vrouw kwetsen.’’ Ze sprak van een droomwereld die M. haar voorhield die kapot ging aan diens ‘hebzucht en lust’. Ze raakte zo getraumatiseerd dat ze zelfs een einde aan haar leven wilde maken.

Quote

Je bent een zielige man zonder gevoel, emotie en geweten

Tamara

De officier van justitie stelde dat M. misbruik heeft gemaakt van de situatie. ,,Zijn pupillen keken naar hem op en vertrouwden hem’’, zei ze. ,,De verdachte weet zich alles te herinneren, behalve de strafbare feiten.’’

Dat ging namelijk ook op voor een andere pupil, Marlies. Voor haar kocht M. lingerie. ,,Dat was ongelukkig gekozen’’, erkende de verdachte hierover. ,,Maar ja, dat deed ik voor mijn vrouw ook. En ik vond het leuk om dat te geven.’’ Maar volgens Marlies zou hij haar ook een berichtje hebben gestuurd dat hij haar ook wel eens in die lingerie wilde zien. Samen aten ze ook een keer een Surinaams broodje dat ze in Rotterdam hadden gekocht. Dat bevestigde M., maar de beschuldiging van Marlies dat hij haar daarna een tongzoen had gegeven, ontkende hij.

De tekst loopt verder onder de foto. 

Jerry M. in de rechtbank.
Volledig scherm
Jerry M. in de rechtbank. © Renée van den Kerkhof

Datzelfde gold voor de beschuldiging van de zusjes Naomi en Tamara die verklaarden dat M. hij zijn geslachtsdeel tegen hun billen zou hebben aangedrukt. Volgens hen deed hij dat tijdens het oefenen van een start uit een startblok en alleen als hun vader er niet bij was. M. ontkende dit. ,,Er zit altijd ruimte tussen.’’ Tamara noemde hem in haar slachtofferverklaring een ‘vieze pedofiel’ en een ‘zielige man zonder gevoel, emotie en geweten’.

M. verloor zijn baan bij vervoersbedrijf RET door de gebeurtenissen. Ook liep zijn huwelijk op de klippen en zit hij nu zonder woning. ,,Ik heb momenteel niet veel meer dan een slaapbank.’’ M. voelt zich oneerlijk behandeld, door zijn oud pupillen die aangifte deden en stelde dat de media hem hebben neergezet als een ‘beest’. Zijn advocaat vroeg vrijspraak. Volgens hem kan de ontucht niet worden bewezen.  

De ontuchtzaak van Jerry M. zorgde voor veel ophef in de atletiekwereld en daarbuiten.
Volledig scherm
De ontuchtzaak van Jerry M. zorgde voor veel ophef in de atletiekwereld en daarbuiten. © JACQUES ZORGMAN