Volledig scherm
PREMIUM
Rob van Kempen (75) begon in 1980 met hardlopen. Ook geeft hij al jaren looptrainingen bij atletiekvereniging PAC. © Aad Hoogendoorn

Ode aan de looptrainer: Hoe een pruikenmaker verslaafd raakte aan rennen

Schrijver en columnist Ernest van der Kwast schrijft elke maand een ode aan gewone Rotterdammers die deze stad draaiende houden. Deze keer hardlooptrainer Rob van Kempen.

Dit verhaal begint bij een pruikenmaker die achter een kapper aan rent. Hun winkels zijn naast elkaar gevestigd op de Zaagmolendrift, op een steenworp van het Kralingse Bos. De pruikenmaker ziet de kapper steeds na sluitingstijd in een korte broek voorbijkomen en besluit hem op een dag achterna te rennen, niet wetend, niet kunnen bevroedend, dat dit zijn levensloop zal veranderen. Hij holt en kan niet meer ophouden met hollen. Er is een hardloper geboren. Het jaar is 1980.

  1. Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiedenis bloot

    Verbouwing legt een stukje gruwelijke geschiede­nis bloot

    ‘Uw adres is Het Wonder’. Op de Noordmolenstraat in Rotterdam-Noord kwam na een verbouwing van een pand deze oude reclame tevoorschijn. Het Stadsarchief Rotterdam dook de archieven in en ontdekte het treurige verhaal achter manufacturenwinkel Het Wonder. De zaak was van Israël Levi de Winter. Hij stierf in september 1942 op 33-jarige leeftijd in Auschwitz. Ook zijn vrouw en dochtertje van nog maar 5 jaar overleefden de gruwelijkheden niet.