Volledig scherm
Het nieuwe Leuvepaviljoen in het centrum van Rotterdam pakt een stuk duurder uit dan gepland. © Moederscheim Moonen Architects

Nieuwe Leuvepaviljoen pakt veel duurder uit dan gepland

Het nieuwe Leuvepaviljoen in het centrum van Rotterdam pakt een stuk duurder uit dan gepland. Het gebouwtje aan de Leuvehaven, met daarin onder meer de werkplaatsen van het Maritiem Museum, gaat 5,9 miljoen euro kosten in plaats van de 4,2 miljoen die was geraamd.

De drie huidige paviljoens aan de Leuvehaven worden eind dit jaar gesloopt en vervangen door één nieuw compact gebouw. Dat het project 1,7 miljoen euro hoger uitvalt, heeft volgens bouwwethouder Bas Kurvers vooral te maken met marktwerking. ,,Daarnaast wordt de hogere investeringsraming ook veroorzaakt door voorwaarden die zijn gesteld vanuit Welstand”, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Aanpassingen

Architectenbureau Moederscheim Moonen heeft naar aanleiding van opmerkingen van de welstandscommissie in zijn ontwerp aanpassingen moeten doen aan de gevel en het dak. ,,Het nieuwe paviljoen mag geen blokkade vormen naar het water, wij vinden transparantie erg belangrijk”, zegt voorzitter Han Michel van de welstandscommissie daarover. Dat de wethouder schrijft dat het project daardoor duurder uitvalt, vindt hij ‘vreemd’. ,,Een plan moet altijd aan de eisen van welstand voldoen.”

De drie bestaande paviljoens zijn volgens de gemeente gedateerd en worden vervangen door een gebouw waarin naast het Maritiem Museum ook een Haveninformatiepunt van het Havenbedrijf en twee horecaruimtes komen. Daarnaast wordt de kade groener gemaakt, zodat die aantrekkelijker wordt. Eind volgend jaar wordt naar verwachting het nieuwe Leuvepaviljoen in gebruik genomen.

Volledig scherm
Architectenbureau Moederscheim Moonen heeft naar aanleiding van opmerkingen van de welstandscommissie in zijn ontwerp aanpassingen moeten doen aan de gevel en het dak. © Moederscheim Moonen Architects

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!