De Rotterdamse rechtbank
Volledig scherm
De Rotterdamse rechtbank © ANP

Niet politierechter maar rechtbank buigt zich over de zaak tegen de coronaspuger

Rotterdammer Matthieu de G. (40) die wordt verdacht van het spugen naar agenten terwijl hij zou hebben gezegd dat hij corona heeft, zit maandag opnieuw in het spreekwoordelijke verdachtenbankje. De man had zich vandaag voor de politierechter moeten verantwoorden, maar dat werd afgeblazen. De rechter vindt dat in deze bijzondere tijd extra goed moet worden gekeken naar alle aspecten van de zaak.  Daarom wordt de zaak maandag behandeld door de meervoudige kamer, waarin drie rechters zitting hebben.

Voor de zitting van vanmiddag was een telecommunicatieverbinding tot stand gebracht tussen de rechtszaal en een kamer op de arrestantenafdeling van het politiebureau aan het Doelwater. Politierechter Jacco Janssen deelde de verdachte mee dat hij het van groot belang vindt de maatschappij goed uit te leggen hoe tegen ‘dit soort corona-zaken‘ wordt aangekeken. ,,Daarom wil ik de zaak doorverwijzen naar de meervoudige kamer.‘’ ,,Ik vind het prima joh’’, reageerde De G. onverschillig.

Onderdak

Mr. Janssen maakte gelijk van de gelegenheid gebruik te melden dat het tevens in het belang van de verdachte is om de zaak door drie rechters te laten behandelen. ,,Want ik heb begrepen dat het niet zo goed met u gaat’’, aldus de rechter. ,,Het val wel mee’’, reageerde de verdachte.  De advocaat van De G. voerde aan dat hij onderdak bij Pameijer had, maar op straat was gezet. ,,Zonder zijn spullen en zonder dat er hulpverlening was geregeld.‘’ 

Er speelt ook een technisch aspect mee. Met de verbinding die vanmiddag was gelegd tussen rechtbank en politiebureau, konden de rechter en officier van justitie niet tegelijkertijd in het elektronische dossier. De raadsman liet weten de beslissing van de rechter te begrijpen. ,,Maar aan de andere kant, het lijkt daardoor alsof de zaken groter worden dan ze eigenlijk zijn.’’  

Komende maandag dient de zaak bij de meervoudige kamer van de rechtbank. Daarna zijn er nog twee corona-gerelateerde zittingen.