Volledig scherm
Moslima met nikab. © ANP XTRA

NIDA betaalt boetes voor vrouwen die boerkaverbod overtreden

Politieke partij NIDA, die twee zetels heeft in de Rotterdamse gemeenteraad, zal de boetes gaan betalen van vrouwen die een nikab dragen en daarmee het boerkaverbod overtreden. Dragers van gezichtsbedekkende kleding kunnen vanaf 1 augustus een boete krijgen van 150 euro als zij zijn gesluierd in publieke ruimten. 

NIDA zegt zich zorgen te maken over de vrijheid van godsdienst, ‘maar ook om de negatieve effecten als stigmatisering, polarisatie en isolatie die met de symboolpolitiek van deze wetgeving gepaard gaat.’ De partij zal een apart rekeningnummer openen waarop burgers een donatie kunnen storten. Hieruit worden de boetes betaald.

,,Ons initiatief is zowel een helder statement naar de samenleving als een handreiking naar nikabdraagsters’’, verklaart Cemil Yilmaz, fractievertegenwoordiger van NIDA in Den Haag.

Verbod

Het verbod op gezichtsbedekkende kleding geldt in publieke ruimten zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer. Volgens het OM is het vervangen van de boete door een taakstraf niet mogelijk omdat het om een geldboete van de eerste categorie gaat.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in voor de nieuwsbrief!